Ingrediencie

Postup

Najprv si vyberte všetky suroviny na pracovnú plochu, alebo na linku. Všetky ingrediencie tak budú mať pred spracovaním izbovú teplotu.

Začnite holandskou omáčkou. V menšom hrnci si zmiešajte vodu s vínnym octom a korením. Nechajte variť zhruba 3 minútky, zmes sa tak zredukuje.

Do iného hrnca nalejte vodu a naň dajte teplu odolnú misu. Do misy dajte žĺtky a rozmiešajte ich metličkou do peny. K žĺtkom pomaly pridávajte zvarenú vodu s octom. Až potom zapnite platničku a nad horúcim kúpeľom šľahajte žĺtky, kým vám nevznikne krémová pena. Počas miešania kontrolujte teplotu, aby sa žĺtky nezačali variť. Stačí znížiť teplotu platničky, alebo nadvihovať misu a upúšťať teplú paru spod misy.

Vedľa v kastróliku si rozpustite maslo. Maslo sa nesmie škvariť.

Akonáhle je vaječná pena na holandskú omáčku krásne hustá a krémová, začnite po troškách prilievať rozpustené maslo a dôkladne miešajte. Dajte pozor, aby nebolo maslo horúce. Až keď máte všetko maslo zašľahané, pridajte štipku soli, premiešajte a opäť za stáleho miešania pridávajte citrónovú šťavu.

Potom, čo je omáčka hotová, nechajte ju pri izbovej teplote oddýchnuť a pripravte si slaninu. Rozpáľte panvicu a nechajte na nej slaninu dozlatista opiecť.

Žemľu rozkrojte na polovice a opečte ich dozlatista v hriankovači, alebo na troche oleja na panvičke. Pokiaľ použijete panvicu po slanine, nasiakne žemľa chuť i vôňu slaniny.

Na záver si pripravíte stratené vajcia. Vo väčšom hrnci si priveďte vodu s octom do varu. Vajíčko si rozklepnite do väčšej lyžice, alebo napríklad menšie poháre. Akonáhle začne voda vrieť, urobte v hrnci za pomoci miešania naberačkou čo najväčší vír. Do jeho stredu rýchlo vyklopte vajíčko z lyžice. Vďaka vodnému víru sa celý žĺtok krásne obalí bielkom a vznikne tak stratené vajcia. Vajcia takto varte 3 minúty a občas vodu premiešajte, aby stratené vajíčko nestálo na mieste.

Akonáhle máte všetko hotové, môžete servírovať.

Spodnú opečenú polovicu žemle obložte slaninou, na ňu príde stratené vajce, ktoré zalejete holandskou omáčkou. Na záver posypte vajcia benedikt nasekanou pažítkou a trochou soli. Priklopte hornou polovicou žemle a podávajte.

Podobné recepty

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu