Ako urobiť hustý domáci jogurt? S výrobou pomôže náš jednoduchý recept s pečením bieleho jogurtu v rúre.
Čo budeme potrebovať:
- 1 liter plnotučného mlieka (nie trvanlivého)
- 150 ml kvalitného bieleho jogurtu so živou kultúrou (napr. Gazdovský, Activia)
Na dochutenie:
- 200 g kondenzovaného mlieka
- marmeláda, med či čokoláda podľa chute
Ak dávate prednosť sladšej chuti, zmiešajte kondenzované a plnotučné mlieko a potom ich uvarte. Ak chcete, naopak, pripraviť tradičný kyslastý biely jogurt, zvoľna priveďte do varu samotné plnotučné mlieko. V oboch prípadoch je ďalší postup rovnaký. Tekutinu nechajte vychladnúť približne na 40 °C. Ideálnu teplotu zistíte ponorením malíčka – mlieko má byť na dotyk príjemne teplé, nie príliš horúce. V tej chvíli vmiešajte kvalitný biely jogurt so živou kultúrou. Predhrejte si teplovzdušnú rúru na 50 °C a vypnite ju. Medzitým zmesou naplňte zaváracie poháre a bez viečok ich vložte na 6 hodín do rúry „odpočívať“. Potom poháre vyberte, uzavrite a vložte do chladničky. Asi o 2 hodiny sa môžete tešiť z vynikajúceho domáceho jogurtu, ktorý si ľahko dochutíte marmeládou, rozpustenou čokoládou alebo medom.
TIP na nákup: Odporúčame kúpiť napríklad model vstavanej rúry MORA VT 658 BX v cene 399 €.
TIP na chladenie nielen jogurtov: Úplne nové modely našich chladničiek MORA vám predstavíme už v júni 2018.
EXTRA TIP PRE GURMÁNOV:
Viete, čo je granola? Táto lahodná chrumkavá zmes, ktorá sa dokonale hodí k domácemu jogurtu, je vynikajúcimi zdravými raňajkami. Domáce zapečené müsli z vločiek, sušeného ovocia, orechov a medu či javorového sirupu bez obsahu nezdravých cukrov pripravíte v našej teplovzdušnej rúre MORA lusknutím prsta. Najprv vložte všetky sypké komponenty do misky a zalejte ich tekutými surovinami. Zmes premiešavajte prstami, aby sa vločky dostatočne navlhčili. Potom ju rozložte na plech a pečte pri nízkej teplote (max. 100 °C) za občasného miešania asi 30 – 45 minút dozlatista. Pri použití našej vstavanej rúry, napr. modelu MORA VT 779 BX, nie je nutné zmes ďalej sušiť v sušičke – takto pripravená granola vydrží aj niekoľko týždňov.