Tradičné Vianoce s vôňou medovníkov
Vianoce už klopú na dvere a vy ste ešte nezačali s veľkým pečením? Len žiadnu paniku, dnes už nie je trendom sa popri tom celom vianočnom zhone okolo stresovať ešte aj kvôli pečeniu. Vytipujte si zopár chutných druhov vianočného pečiva, ktoré pripravíte a venujte sa domácej pohode s rodinou. I tu platí, menej je niekedy viac. Prvú priečku zoznamu obsadzujú tradičné zdobené medovníčky, ktoré navyše krásne rozvoňajú celú domácnosť a vytvoria tú pravú vianočnú atmosféru. Ich zdobenie môže byť veľká výzva a zábava nielen pre vás či ostatných členov rodiny, ale najmä pre deti.
 

Čo budeme potrebovať na prípravu cca. 100 ks tradičných medovníkov?

  • 800 g hladkej múky (T-650)
  • 200 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 100 g tuku Hera
  • 3 vajcia
  • 2 kávové lyžičky jedlej sódy
  • 1 kávová lyžička perníkového korenia

Postup:

Preosiate suroviny - múku, cukor, koreniny a sódu dáme do misky, pričom malú časť si odložíme bokom. Na sporáku rozpustíme tuk, pridáme med a v samostatnom hrnčeku rozšľaháme vajcia. Všetko zmiešame a vypracujeme cesto. Malo by byť hladké a nie príliš tuhé. Cesto na noc odložíme a dôkladne zakryjeme. Na druhý deň ho vaľkáme na hrúbku cca 3 až 4 mm, pričom používame odloženú časť múky a následne vykrajujeme jednotlivé tvary. Ukladáme ich na vymastený plech s dostatočnými medzerami medzi sebou. Pred pečením ich ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a krátko pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 125°C. Správne upečený medovník je ľahký a vysoký a po rozlomení má zlatistú farbu.

Chytré rady pre domáce pečenie

Pri pečení používame zásadne iba preosiatu hladkú múku, čerstvé vajcia, tekutý med a cez sitko preosejeme aj zomleté koreniny a jedlú sódu. Nikdy nepoužívame všetku múku naraz, ale pridávame ju postupne, aby sme dosiahli správnu hustotu pripravovaného cesta. Medovníky možno upiecť veľmi rýchlo, potrebujú iba okolo 8 až 10 minút v rúre. Aby vám neprihoreli a nezískali nepríjemnú horkastú chuť, často ich počas pečenia kontrolujte pohľadom.

Ako po veľkom vianočnom pečení rúru správne očistiť?

Pred začiatkom čistenia odpojte spotrebič zo zásuvky a nechajte ho vychladnúťPredný kryt rúry čistite výlučne tekutými čistiacimi prostriedkami bez abrazívnych častíc. Na tento hladký povrch používajte suchú jemnú handričku. Na záver predný kryt opláchnite vodou. Na čistenie krytu vyrobeného z nehrdzavejúcej ocele použite iba mydlovú vodu a mäkkú špongiu. Hliníkové povrchy vyčistíte bez akéhokoľvek poškodenia špeciálnymi čistiacimi prostriedkami určenými na tento účel.

Vnútro rúry čistite pomocou špeciálnychčistiacich prostriedkov, ktoré zvládnu odstrániť aj silné mastnoty a pripáleniny. Pozor, vonkajšie povrchy by sa nemali dostať do kontaktu s týmito prostriedkami, inak môže dôjsť k ich poškodeniu. Rúru však možno vyčistiť aj bez použitia "chémie" a podporiť tak ekologické správanie. Najnovšie rúry na pečenie MORA disponujú špeciálnou funkciou Water systém, ktorá odstráni znečistenie pomocou horúcej pary. Na dno rúry sa položí plech naplnený vodou (cca. ½ litra) a zvolí sa čistiaci program. Do pol hodiny sa vďaka odparovanej vode mastnota a pripáleniny uvoľnia, potom stačí vnútro rúry iba utrieť handričkou. Aby mala funkcia stopercentnú účinnosť, je potrebné ju opakovať v pravidelných mesačných intervaloch.

Touto samočistiacou funkciou sa môže pochváliť kombinovaný sporák MORA KS 957 MW. Kombinuje multifunkčnú rúru a varnú platňu so štyrmi plynovými horákmi s bezpečnostnými poistkami STOP GAS. Spotrebič je zaradený do energetickej triedy A, disponuje aj úsporným ECO programom. V príslušenstve nájdete aj MAXI pekáč, ktorý využijete práve počas obdobia sviatočného pečenia a varenia.

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu