Leto je bohaté na úrodu ovocia, zeleniny aj lesných plodov. Nestíhate spracovať hojnú úrodu zo záhradky? Takmer každú surovinu z prírody môžete uchovať tak, že ju usušíte. Sušené plodiny si zachovajú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok, a navyše zostane zachovaná ich výborná chuť. Sušenie je najjednoduchší spôsob, ako uchovať vypestované ovocie, zeleninu aj huby na zimu.
Vystačíte si bez sušičky
Sušenie ovocia patrí k najstarším a najzdravším spôsobom konzervácie potravín. Nie je potrebné si na to zaobstarávať ďalší spotrebič do domácnosti – sušičku. Postačí vám elektrická rúra. Len vedieť, ako na to.
Sušené ovocie aj zelenina sú zdravé, bez zbytočného cukru, ktorý sa často pridáva do sušeného ovocia, ktoré kúpite v obchodoch. Máte presne pod kontrolou plody, ktoré ste sa rozhodli sušiť, aj ich kvalitu. Môžete si pripravovať jednodruhové zásoby alebo zmesi ovocia aj zeleniny.
Sušíme vždy plody pevné, bez poškodenia a chorôb. Pred sušením ich dôkladne očistíme, umyjeme, osušíme.
Akú zvoliť teplotu a ako dlho sušiť huby, ovocie a zeleninu
- Rúru si zapnite na teplovzdušný ohrev na 40 °C. Keď bude predhriata, umiestnite do nej plody (huby, ovocie, zelenina) naukladané na papieri na pečenie, ideálne na rošty alebo na plech. Rúru úplne nezatvárajte, aby mohla odchádzať vlhkosť - dajte do dvierok treba zloženú utierku.
TIP: Bude sa vám hodiť rúra s teleskopickými výsuvmi, vďaka ktorým budete mať k sušeným potravinám skvelý prístup. - Po dvoch hodinách sušenia môžete zvýšiť teplotu na 50 – 60 °C. Huby, ovocie a zelenina tak budú skôr usušené.
- Ku koncu teplotu opäť znížte na 40 °C. Kto chce zachovať čo najviac vitamínov, suší po celý čas na nižšej teplote 40 °C – 50 °C.
- Nedá sa povedať, ako dlho budete ovocie a zeleninu sušiť. Celkový čas sušenia závisí od druhu plodín a tiež veľkosti kúskov, ktoré sušíte. Len čo budete mať recept vyskúšaný, jednoducho si ho uložíte do pamäte a nabudúce jedným stlačením tlačidla opäť sušíte.
- Takto možno sušiť napríklad huby, slivky, marhule, čerešne, šípky, paradajky, tekvicu a akékoľvek ďalšie plody, ktoré si chcete na zimu uchovať sušené. Ale nezabudnite, že všetko musí byť naozaj dôkladne vysušené, pretože inak hrozí, že pri skladovaní začne úroda plesnivieť.
TIP: Ideálne je skladovanie vo vzduchotesných nádobách.
Aké parametre hľadať u rúry, ktorá bude na sušenie ideálna
Vstavaná multifunkčná rúra MORA VT 779 BX patrí medzi najlepšie modely v tejto kategórii a je na sušenie ovocia aj zeleniny absolútne ideálna. Má dokonca 3 teleskopické výsuvy, ktoré nielen u sušenie maximálne oceníte.
Výkonná multifunkčná rúra s energetickou triedou „A+“ a objemom rúry 65 l má aj pätnásť rôznych programov, program na čistenie rúry ECO CLEAN a vnútri rúry sa nachádza praktické dvojité osvetlenie, takže budete mať po celý čas dokonalý prehľad o tom, čo sa vnútri deje. S trojitým sklom s kovovou vrstvou sa dosahuje veľmi nízka teplota na vonkajšom skle dverí a tým sú dvierka bezpečné pre vaše deti.
Mohlo by sa vám tiež hodiť: