Žemľovka s jablkami a tvarohom
Jabĺčka, sladký tvaroh a nadýchaný sneh. Ak ste si tiež predstavili milovanú žemľovku, slastný múčnik vášho detstva, a máte na ňu chuť, vyskúšajte si ju s nami dnes upiecť. Žemľovka môže byť nielen sladkým obedom, ale aj skvelým dezertom k popoludňajšej káve.
Ingrediencie
Postup
Jablká bez šupiek nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte štyri lyžice trstinového cukru a škoricu. Premiešajte.
V druhej mise vymiešajte tvaroh s tromi žĺtkami. Pridajte tri lyžice práškového cukru a jeden vanilkový cukor. Premiešajte.
V tretej mise vyšľahajte mlieko s tromi žĺtkami, dvomi lyžicami práškového cukru a s vanilkovým cukrom. Premiešajte.
Rožky nakrájajte na kolieska a rúru predhrejte na 180 stupňov.
Formu vymažte maslom a vysypte trochou strúhanky. Začnite ukladať kolieska starších rožkov do formy. Každý kus postupne namočte do mlieka.
Na prvé poschodie z rožkov rozprestrite jablká. Na jablká lyžicou naložte polovicu pripravenej tvarohovej náplne.
Na tvarohovú náplň opäť rozložte kolieska rožkov a pokračujte znovu jablkami a tvarohovou náplňou.
Na pripravenú žemľovku položte na plátky nakrájané maslo. Maslo sa počas pečenia rozpustí a vytvorí nielen maslovú krustičku na povrchu, ale pridá tiež celej žemľovke na chuti.
Žemľovku vložte do vyhriatej rúry a pečte ju približne 40 minút, kým celá nezozlatne.
Počas pečenia si všetky bielky so štipkou soli a jednou lyžicou práškového cukru vyšľahajte na sneh. Pred koncom pečenia sneh pomocou lyžice naložte na skoro upečenú žemľovku a pečte ešte ďalších pár minút, kým nezozlatne aj sneh.
Žemľovku podávajte teplú. Môžete ju poprášiť práškovým cukrom.