Ingrediencie
Postup
Zeler olúpte a nakrájajte na kocky. To isté urobte so zemiakom. Strúčik cesnaku nakrájajte na plátky, šalotku najemno.
V hrnci nechajte rozpustiť maslo a krátko na ňom opečte šalotku. Pridajte cesnak, rascu a nechajte rozvoňať. Potom vmiešajte zeler, zemiaky, premiešajte, krátko opečte a zalejte vývarom. Osoľte, okoreňte, pridajte lístky rozmarínu a priveďte polievku do varu.
Varte ju, kým zeler nebude mäkký. Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Slaninu nakrájajte na kocky, opečte dochrumkava a vmiešajte do polievky. Nakoniec ju podľa chuti ešte osoľte.
Každú porciu ozdobte lyžicou ricotty a trochou sezamu. Môžete podávať s opečenou hriankou.
Tip: Zeleninu môžete tiež predpiecť v rúre. Nakrájať, pokvapkať olejom, osoliť a vložiť do rúry. Opiecť dozlatista a potom ju pridať do vývaru a rozmixovať. Bylinky kombinujte podľa chuti. Bude sa hodiť petržlen, pažítka aj tymian.