Zázvorky
Citrón a zázvor sú odjakživa ideálnym spojením. Tradičné zázvorky, ktoré možno poznáte od svojich babičiek, toto spojenie predstavujú. Začiatok decembra je ideálny čas na ich pečenie, aby vám stihli do Štedrého dňa zmäknúť. Za odmenu sa dočkáte perfektnej, zľahka pikantnej chuti zázvorových koláčikov.
Ingrediencie
Postup
Vajcia a žĺtky vymiešajte s cukrom a citrónovou šťavou do peny.
K vytvorenej pene nasypte múku, mletý zázvor a prášok do pečiva a spracujte na hladké cesto. Cesto nechajte v miestnosti hodinu pod utierkou odležať.
Ak budete tvoriť zázvorky pomocou lisovacieho strojčeka na sušienky, je mäkké cesto ideálne a môžete začať. My sme v našom recepte lis na cesto použili. (Ak budete chcieť zázvorky vykrajovať, pridajte do cesta viac múky a dosku si pred vykrajovaním dostatočne pomúčte.) V prípade využitia lisovacieho strojčeka plech potrite maslom, aby sa naň sušienky ľahšie prilepili.
Pripravené plechy zázvoriek nechajte dve alebo tri hodiny schnúť na vzduchu pri izbovej teplote alebo ideálne v chladnejšej miestnosti.
Rúru predhrejte na 160 stupňov a zázvorky pečte 15 minút. Je vhodné ich starostlivo sledovať, aby nezačali príliš zlatnúť. To je pro zázvorky nevyhovujúce.
Hotové, zvrchu bledé zázvorky uložte na pár týždňov do chladu v kartónovej škatuli. Na Vianoce sa tak dočkáte mäkkých voňavých koláčikov.