Ingrediencie
Postup
Recept na rýchlu a lahodnú štrúdľu so špargľou a jahodami začína pri špargle. Ako uvariť špargľu? Tento postup je univerzálny a takto môžete uvariť špargľu pre všetky ďalšie jedlá:
Spracovávajte špargľu čerstvú, s pevnými hlavičkami a málo drevnatými koncami. Drevnaté konce zo špargle odkrojte, hodia sa napríklad na vývar alebo na špargľovú krémovú polievku. Špargľa olúpte ostrou škrabkou. Lúpte od hlavičky smerom dole a pracujte veľmi opatrne, aby sa hlavička neodlomila od výhonku.
Pripravte si vyšší, úzky hrniec. Keď varíte špargľu na dnešný rýchly závin, vodu osoľte naozaj len štipkou soli. Do slaných receptov môže byť voda slanšia. Špargľu varte nastojato, tak, aby hlavičky neboli ponorené. Tie sa uvaria iba v pare. Sú veľmi krehké a vo vode by sa rozvarili.
Biela špargľa varte 7 až 9 minút, vo vriacej vode. Čím silnejšia stonka, tým dlhšia doba varu.
A teraz sa môžete pustiť do závinu:
Listové cesto si rozviňte na papieri na pečenie, v ktorom je zabalené. Posypte ho trochou strúhanky, ktorú ste najprv nasucho mierne opražili na panvici. Strúhanku dávate preto, aby štrúdľa zostala pekne chrumkavá a nezvlhla od špargle a jahôd.
Jahody umyte a osušte ich. Na cesto so strúhankou naskladajte nakrájané jahody a na kúsky nakrájanú uvarenú špargľu. Posypte cukrom a trochou tymiánu.
Závin zamotajte a potrite rozšľahaným vajcom. Nakoniec po celej dĺžke štrúdľ posypte mandľami.
Pečte v rúre predhriatej na 200 °C, 25 až 30 minút.
Na tanieri posypte lahodnú štrúdľu práškovým cukrom. A kto chce mať ten najlepší dezert, tak pridá ešte vanilkovú omáčku alebo šľahačku.