Vínna klobása
V českých domácnostiach sa na štedrovečernej tabuli okrem kapra a rezňov objavuje často aj vínna klobása, ktorá symbolizuje svojím tvarom žiariace slnko a slnovrat. Ak sa vám však každoročne stáva, že klobása praskne a nevyzerá tak úplne ukážkovo, poďte sa s nami pozrieť na starý trik, ktorý vám zaručí, že vínna klobása vám pri pečení už nikdy nepopraská.
Ingrediencie
Postup
Vínnu klobásu môžete piecť aj smažiť na panvici. My sa dnes pozrieme na pečenie v rúre, ktoré je počas Štedrého dňa praktickejšie.
Vínne klobásy si najprv rozdeľte na potrebný počet rovnakých dielov (ideálne štyri). Klobásu rozdelíte tak, že ju v príslušnom mieste niekoľkokrát zatočíte a potom v mieste pretočenia prekrojíte nožom.
Každý diel klobásy zatočte do špirály a zafixujte ju špajľami, aby držala svoj tvar pripomínajúci žiariace slnko.
Do kastróla dajte variť vodu a do tejto vriacej vody opatrne ponorte na pár sekúnd postupne každú zafixovanú klobásu.
Potom každú klobásu zľahka poprášte múkou a dajte piecť do rúry predhriatej na 160 stupňov Celzia. Pečte do zružovenia (približne 35 minút). Využite pečenie zhora aj zdola a klobásu počas pečenia neotáčajte. Vyvarujete sa tak prípadnému potrhaniu. Počas pečenia klobásy raz potrite rozpusteným tukom alebo výpekom.