Ingrediencie
Postup
Do misy preosejte múku. Pridajte k nej jedlú sódu, korenie a cukor. Premiešajte a pridajte med, zmäknuté maslo a vajcia. Všetko dôkladne prepracujte, kým nevznikne hladké a pevné cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte ho v chlade odpočinúť.
Potom cesto rozvaľkajte na placku vysokú asi pol centimetra a vykrajujte rôzne tvary. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Perníčky pečte 10 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Ešte horúce ich potierajte rozšľahaným vajcom, budú sa krásne lesknúť.
Na polevu si cez sitko prepasírujte bielok. Potom postupne pridávajte preosiaty práškový cukor a šľahajte. Keď bude mať zmes konzistenciu tuhšej polevy, preložte zmes do vrecúška s tenkou zdobiacou špičkou. Ak nemáte zdobiace vrecúško, odstrihnite obdĺžnik z papiera na pečenie, prehnite ho, aby vznikol štvorec, a zatočte do tvaru kornúta. Naplňte ho bielkovou polevou a odstrihnite špičku.
Perníčky zdobte podľa fantázie a posypte ich cukrovými ozdobami.
Tip: Pripravte si domácu zmes perníkového korenia. Budete potrebovať 2 dieliky mletej škorice, 1 dielik mletého klinčeka a potom pol dielika vanilky, anízu, koriandra, muškátového orieška, nového korenia, badiánu a kardamómu. Všetko premiešajte a dajte do uzatvárateľného pohára. Pred použitím nasypte diel korenia na panvicu a pomaly zahrievajte. Nechajte ho rozvoňať a potom použite do pečiva.