Ingrediencie
Postup
Mäso prešpikujte hranolčekmi slaniny. Najprv si urobte v mäse zárezy dlhým ostrým nožom, do ktorých vsuniete na hranolčeky nakrájanú slaninu. Aby mäso po celý čas držalo tvar, zviažte ho potravinárskym špagátikom.
Vezmite si veľkú hlbokú panvicu, nalejte do nej 2 lyžice slnečnicového oleja a rozpáľte na vyšší stupeň. Na oleji opečte zviazané mäso zo všetkých strán. Potom mäso vyberte a výpek z panvice prelejte do pekáča.
Petržlen, zeler a mrkvu si nakrájajte na kocky a pridajte k výpeku. Takisto k výpeku pridajte pokrájanú cibuľu, 50 g horčice, vývar, 2 lyžice octu, cukor aj korenie. Premiešajte a na túto pripravenú sviečkovú zmes položte opečené hovädzie mäso. Mäso zvrchu osoľte a okoreňte.
Priklopený pekáč so sviečkovou dajte piecť do rúry na 2 hodiny. Prvých 20 minút pečte na 190 stupňov C, potom znížte teplotu na 160 stupňov
Po 2 hodinách vyberte mäso. Hotové mäso si dajte na dosku na krájanie. Z pekáčika vyberte bobkové listy aj guľky nového korenia. Sviečkovú zmes rozmixujte a podľa potreby zahustite zápražkou. Omáčku dochuťte, zjemnite smotanou a podľa chuti pridajte šťavu z citróna. K omáčke podávajte domácu knedľu a nezabudnite na brusnicový džem a šľahačku.