Ingrediencie
Postup
Bruschetta (správna výslovnosť je "brusketa", nie občas používané "brusčeta") je jednoduché jedlo, ktoré má svoj pôvod v slnečnom Taliansku. Základom je opečený chlieb, alebo bageta rôznych veľkostí, potretý olivovým olejom. Navrch môžete ozdobiť najrôznejšími pochúťkami. Fantázii sa medze nekladú.
Najčastejšie sa používa biely chlieb (nie je teda potrebné robiť akékoľvek cesto). Ten môžete opiecť niekoľkými spôsobmi. Vonku na grile, v rúre alebo v hriankovači.
Opečený chrumkavý chlieb pokvapkajte kvalitným extra virgin olivovým olejom a môžete ho potrieť cesnakom.
Ďalej si vyberte, s čím vám bude bruschetta najviac chutiť.
Bruschetta s paradajkami (al pomodoro)
- paradajky
- bazalka
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- cesnak
Na tento recept môžete použiť klasické paradajky alebo cherry paradajky. Cherry paradajky stačí prepoliť, väčšie paradajky nakrájajte na malé kocky. Kocky z väčších paradajok dajte do sitka, nech odkvapká prebytočná tekutina. Pri cherry paradajkách toto nie je nutné.
Ochuťte soľou, čiernym korením a môžete aj trochou cesnaku. Keď máte cesnakom dochutené bruschetty, tak už nemusíte používať cesnak do paradajok. Pridajte trochu olivového oleja a nakoniec nasekanú čerstvú bazalku. Premiešajte a nechajte pár minút stáť, nech sa chute pekne prepoja. Naaranžujte na chrumkavé pečivo. Ozdobte bazalkou a cherry paradajkou.
Bruschetta s hubovým ragú
- zmes lesných húb, ale môžu byť aj šampiňóny
- čerstvý tymian
- soľ
- čierne korenie
- 2 šalotky
- kúsok masla
- trocha olivového oleja
Obe šalotky nakrájajte veľmi najemno. Huby na malé kocky. Huby spolu so šalotkou dajte na rozohriate maslo s trochou olivového oleja opekať na panvičku. Ochuťte soľou a čiernym korením. Opekajte asi 5 minút. Môžete pridať trochu vody a huby nechať podusiť pod pokrievkou. Opekajte, kým nie sú huby hotové. Ochuťte čerstvými lístkami tymianu. Pokiaľ ste pridávali vodu, zvýšte teplotu a prebytočnú tekutinu vyduste. Zmes by mala byť skôr sypká.
Naaranžujte na opečené hrianky, ozdobte plátkom húb, kúskom šalotky, čerstvým tymianom.
Bruschetta s ricottou, hruškami a hroznom
- čerstvá ricotta
- soľ
- červené hrozno
- hrušky (ideálne menšia odroda)
- čierne korenie
- trocha krupicového cukru
- kúsok masla
Ricottu ochuťte štipkou soli a korenia. Premiešajte. Môžete pridať aj trochu čerstvého tymianu.
Hrušky nakrájajte aj so šupkou na tenké plátky. Guľôčky hrozna prekrojte na polovice. Ovocie dajte s kúskom masla na miernu teplotu opekať na panvičku. Až trochu zmäknú, zasypte troškou cukru, ktorý sa vám v panvičke rozpustí a mierne skaramelizuje. Ochuťte soľou a korením.
Chrumkavé hrianky natrite ricottou a ozdobte hruškami a hroznom.