Ingrediencie
Postup
Hus umyte, osušte a môžete aj opatrne opáliť zabudnuté zvyšky brk. Zvnútra aj zvonku ochuťte soľou a rascou. Dajte do veľkého pekáča s vekom. V chlade nechajte uležať do druhého dňa. Mäso sa bude ľahko marinovať, tým sa prevonia a skrehne.
Pred samotným pečením nechajte svätomartinskú hus odpočinúť v izbovej teplote, aby mäso neprechádzalo veľkými teplotnými rozdielmi. Vložte do rúry predhriatej na 120 °C. Podľa veľkosti husi pečte zhruba 6 až 7 hodín. V priebehu pečenia pekáč neotvárajte! Nemusíte sa báť, nepripáli sa, pretože pustí naozaj dosť tuku. Až po zhruba piatich hodinách môžete hus skontrolovať a poliať hus výpekom. Dopečte ešte hodinu. Potom veko odklopte, opäť hus polejte výpekom a teplotu zvýšte na 200 °C. Dopekajte asi 15 minút, aby bola koža pekne chrumkavá.
Podávajte s knedľou a kapustou.
Mohlo by sa vám hodiť: Stále si nie ste istí, ako dlho piecť hus, aby bola čo najlepšia? Všeobecne sa dá povedať, že čím pomalšie budete hus piecť, tým šťavnatejšie bude. A hlavne neotvárať rúru, nekontrolovať a neprepichovať mäso. Snažte sa hus ignorovať.
Menu odporúčame doplniť:
- POLIEVKA: Namiesto klasického husieho kaldounu urobte domácu zemiakovú polievku s hubami
- PREDJEDLO: Ak začínate radšej zľahka, skúste napríklad domáce žemle s bylinkovým maslom
- DEZERT: Rozvoňajte kuchyni hruškovým koláčom s tvarohom alebo tradičnými svätomartinským rožteky