Ingrediencie
Postup
Najprv si nachystáme z vlažného mlieka, cukru a droždia kvások. V mise zmiešame smotanu, rozpustené maslo, žĺtky, rum a múky so štipkou soli, potom pridáme bublajúci kvások a vyhnetieme vláčne jemné cesto, ktoré necháme na teplom mieste 60 minút kysnúť, misu s cestom zakryjeme utierkou, igelitom alebo poklopom, aby neobschlo. Po hodine si cesto preložíme na dosku a mierne, len to, čo je nutné, pomúčime, aby sa nám nelepilo na ruky, vypracujeme a rozvaľkáme cez mikroténové vrecko alebo kamenným valčekom na 5 mm hrubý plát. Nachystáme si dva hrnčeky, jeden s väčším priemerom a druhý s menším asi o 5 mm (alebo vykrajovačky), väčším priemerom vykrojíme kolieska, na ktoré poukladáme lyžičkou marmeládu alebo lekvár. Druhé koliesko položíme na koliesko s marmeládou a okraje pritlačíme, aby sa obe kolieska s marmeládou vnútri pekne spojili, vezmeme si hrnček alebo vykrajovačku s menším priemerom a spojené koliesko znovu vykrojíme a spoje uhladíme rukou. Takto vzniknuté bochníky dáme na tácku alebo necháme cca 35 minút znovu kysnúť. Medzitým si nachystáme do hrnca olej, keď je rozpálený, môžeme začať smažiť. Bochníky nafúknutejšou stranou vkladáme do hrnca smerom dolu a mierne smažíme prvé 3 minúty z oboch strán pod pokrievkou, potom dosmažíme bez pokrievky a kladieme na papierový obrúsok, aby nasal zvyšok oleja. Smaženie si treba postrážiť.
Z tohto množstva cesta pripravíme 10 šišiek. U nás doma už pripravujem trojnásobné množstvo a za jeden deň sú zjedené, pripravujem ich z rôznymi druhmi marmelád (jahodovou, marhuľovou, čerešňovou a domácim slivkovým lekvárom).