Ingrediencie
Postup
Pripravte si špargľu. Odkrojte drevnatý koniec a ošúpte len spodnú tretinu špargle. Pri mladých ohybných výhonkoch zelenej špargle stačí odkrojiť skutočne kúsok stonky a nemusí sa vôbec šúpať. Teraz môžete špargľu buď krátko ugrilovať, alebo uvariť.
Do vyššieho úzkeho hrnca dajte osolenú vodu. Nechajte vrieť. Špargľu do nej dajte hlavičkami nahor a varte 2 až 5 minút, podľa hrúbky výhonkov.
Teraz je na rade holandská omáčka:
Najprv oddeľte bielky od žĺtkov. Budete používať iba žĺtky. Z bielkov urobte napríklad pusinky. Na sporáku si pripravte vodný kúpeľ.
Na platňu dajte hrniec s vodou. Hore hlbšiu misku, ideálne antikorovú. Mala by na hrnci pekne sedieť, aby sa vám dobre pracovalo. Voda v hrnci nesmie byť príliš vysoko, nemala by sa dotýkať dna misky. Začnite zohrievať, voda nesmie vrieť, musí byť len veľmi horúca.
Do misky dajte žĺtky a miešajte ich malou metličkou. Pridávajte po častiach maslo a miešajte, až omáčka zhustne. Keď má dostatočnú hustotu, vypnite platňu a ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Ihneď podávajte, neohrievajte.
>> Špargľová sezóna: nájdete u nás taky recept na závin s špargľou a jahodami