Ingrediencie
Postup
Pripravte si kvások. Ohrejte mlieko tak, aby bolo vlažné, nie horúce. Vysypte doň lyžičku cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte vidličkou, aby v mlieku neboli hrudky. Nadrobte do mlieka droždie a nechajte na boku, na teplom mieste, kým sa na povrchu nezačnú robiť bubliny. Kvások je pripravený na použitie.
Do misy robota dajte všetky suroviny vrátane kvásku. Vymiešajte hladké, pevné a nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte múku (keď sa bude cesto lepiť) alebo trochu mlieka (ak bude cesto príliš hutné).
Misu prikryte potravinárskou fóliou a ešte aj utierkou, nech je cesto pekne v teple a neobschne. Nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
Z vykysnutého cesta odtrhávajte kúsky, také veľké, aké chcete mať veľké žemle. Z cesta vyvaľkajte „hada“ a toho zauzlite. Uzlíky skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Keď bude plech plný, prikryte uzlíky utierkou a nechajte pol hodiny až hodinu opäť kysnúť na teplom mieste. Uzlíky tak budú nadýchanejšie.
Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom, soľou, rascou, sezamom. Čímkoľvek, čo máte radi.
Pečte v rúre vyhriatej na 230 °C 10 až 12 minút.
▷ Až 15 vyspelých funkcií pre dokonalý zážitok z pečenia nájdete u multifunkčných rúr MORA
K domácim houskám odporúčame: