Ingrediencie
Postup
Póry najprv očistite, zbavte ich korienkov či zvädnutých listov a odkrojte cca posledný 2cm zelených listov – táto časť sa neje. Umyté póry prekrojte a rozdeľte ich tak na bielu a zelenú časť. Zelenú časť rozoberte na jednotlivé listy a tie dôkladne umyte. Obe časti nakrájajte na drobné kolieska či rezančeky a nechajte rozdelené na bielu a zelenú.
Vo väčšom hrnci si rozohrejte maslo a nechajte na ňom speniť bielu časť póru. Akonáhle je pór hotový (sklovatý), pridajte pretlačený cesnak a drvenú rascu a nechajte ich rozvoňať. Dostanete základ luxusnej pórovej polievky. Ten osoľte a okoreňte. Olúpte zemiaky a pokrájajte ich na drobné kocky. Pridajte ich do základu.
Všetko zalejte vodou alebo vývarom a nechajte variť, kým zemiaky s pórom nezmäknú. Potrvá to zhruba 15 minút. Ku koncu varenia pridajte k polievke zelenú časť póru a stiahnite plameň. Potom pridajte smotanu. Všetko premiešajte a nechajte chvíľu povariť.
Len čo je smotanová pórová polievka hotová, zľahka ju rozmixujte tyčovým mixérom. Pokiaľ chcete textúru polievky rustikálnejšiu, stačí pred rozmixovaním odobrať pár naberačiek do misky a po premixovaní polievku do hrnca vrátiť.
Bagetku nakrájanú na kocky opečte na masle do zlatista. Potom servírujte spolu s pórovkou.