Ingrediencie
Postup
POSTUP
Plece z prasiatka umyte, osušte a okoreňte zvoleným korením, cesnakom, horčicou a osoľte. Kto viac solí, použije 3 lyžičky, kto menej, stačia dve. Ideálne je, keď všetko korenie vrátane cesnaku, horčice a soli zmiešate dohromady a dôkladne zo všetkých strán vmasírujete do mäsa. Pokojne nechajte pár hodín odležať v chladničke, aj cez noc.
Večer pred obedom dajte plece do pekáča. Priklopte vekom a podlejte 1 dl vody. Dajte do rúry vyhriatej na 90 °C. Pečte celú noc, 10 hodín. Ráno zvýšte teplotu na 130 °C a pečte ďalšie 3 hodiny. Potom odkryte pokrievku a dopekajte na 160 °C, kým mäso nedostane peknú farbu, trvá to zhruba ďalšiu hodinku. Pritom prelievajte mäso výpekom, pokojne každých desať minút.
Keď už mäso vyzerá, že bude dopečené, pripravte si jablká s cibuľou. Cibuľu nakrájajte na polkolieska, jablká na plátky. Na panvici rozohrejte olej a dajte naň opekať jablká spolu s cibuľou. Pekne dozlatista. Keď sú mäkké a zlatisté, zastreknite ich trochou balzamikového octu (stačí jedna lyžička), osoľte štipkou soli a pridajte lyžičku cukru. Premiešajte a ešte nechajte päť minút, kým cukor zľahka skaramelizuje. Podávate k mäsu.
Ideálnou prílohou sú zemiaky, krúpy alebo čerstvý chlieb.
Ako dezert odporúčame hruškový koláč s tvarohom a posýpkou.