Ingrediencie
Postup
Piškótová roláda je na prvý pohľad luxusný dezert, ale jej prípravy sa netreba obávať. Ešte sa mi nestalo, že by sa nepodarila. Základom je všetko dôkladne našľahať. Pre istotu môžete do cesta pridať ešte lyžičku prášku do pečiva, ale nie je to nutné.
Do misy rozbite žĺtky, vsypte polovicu cukru a citrónovú kôru. Šľahajte, kým nevznikne svetlá a nadýchaná pena. Z bielkov a zvyšného cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý tvorí po vytiahnutí metly špičky. Opatrne ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Potom metličkou opatrne zapracujte múku.
Plech vyložte papierom na pečenie a rozotrite naň cesto. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 10 až 12 minút. Medzitým si pripravte čistú utierku. Upečený korpus aj s papierom stiahnite z plechu. Položte naň utierku a preklopte tak, aby bol papier hore. Opatrne ho stiahnite a piškótu zabaľte z dlhšej strany do utierky. Nechajte vychladnúť.
Medzitým vyšľahajte tvaroh s cukrom. Čokoládu nalámte do misky a nechajte ju rozpustiť vo vodnom kúpeli. Pridajte maslo, a keď sa rozpustí, premiešajte, aby vznikla hladká poleva.
Môžete sa pustiť do plnenia. Cesto opatrne rozbaľte. Natrite naň tvarohový krém, na vrch poukladajte ovocie a zaviňte. Potom preložte roládu na tácku spojom nadol. Polejte čokoládovou polevou a dozdobte ovocím, mätou a orieškami.
Tip: Z múky môžete odobrať lyžicu a pridať namiesto nej lyžicu kakaa, mletých orechov alebo kokosu. Budete tak mať rôzne varianty cesta.