Ingrediencie
Postup
Kuskus je dokonalá surovina, ktorú môžete použiť ako prílohu, ale takisto aj na rôzne zmesi, ktoré môžete podávať ako samostatný pokrm alebo ako náplň napríklad do paradajok, ale aj baklažánov alebo paprík. Môžete doň pridávať mäso, huby, rôzne druhy zeleniny a syrov. Je skvelou surovinou pre kuchyňu typu „čo dom dal“.
Kuskus dajte do misky. Osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Potom ho zalejte dvojnásobným množstvom vriacej vody. Prikryte a nechajte stáť. Slaninu nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte najemno a cesnak na plátky. Sušené paradajky nakrájajte na plátky. V hlbšej panvici nechajte zahriať trochu oleja. Opečte na ňom cibuľu a po chvíli pridajte slaninu. Opečte dozlatista. Potom pridajte cesnak a nechajte ho rozvoňať. Vmiešajte kuskus, sušené paradajky a nakoniec rozdrobený syr a nasekané bylinky. Podľa chuti zmes ešte osoľte a okoreňte.
Paradajky navrchu zrežte. Vydlabte dužinu. Nakrájanú ju môžete použiť do šalátu. Vydlabané paradajky naplňte zmesou s kuskusom. Priklopte a dajte do olejom vymazaného pekáčika. Paradajky pokvapkajte olejom. Pečte ich pol hodinky v rúre predhriatej na 180 °C. Krátko pred dopečením môžete použiť funkciu gril.