Ingrediencie
Postup
Do misy si dajte mleté mäso, nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie, vajíčko a strúhanku. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte zhruba 10 minút odležať. Ak bude zmes redšia, pridajte ešte trochu strúhanky. Po odležaní si jemne pomúčte ruky a z mäsovej zmesi si odoberte zhruba jednu polievkovú lyžicu a vytvorte zo zmesi v rukách guľu. Takto pokračujte, kým nebudete mať všetku zmes spracovanú na gule.
Do hrnca, v ktorom budete variť omáčku, si dajte na dno trochu oleja a nechajte ho rozpáliť. Na rozpálenom oleji potom nechajte orestovať mäsové gule, aby sa zatiahli. Olej pridávajte vždy podľa potreby. Restované mäsové gule dávajte bokom na tanier s papierovou utierkou.
Zvyšok oleja, ktorý zostal v hrnci, zaprášte hladkou múkou, dôkladne premiešajte a vytvorte hustú zápražku. Ak bude treba, pridajte olej.
Len čo je zápražka hotová, pridajte paradajkovú passatu, perníkové korenie, hovädzí vývar a soľ. Dôkladne premiešajte a do omáčky pridajte restované mäsové gule. Omáčku s guľami priveďte do varu a varte za občasného miešania zhruba 15 minút.
Potom dochuťte podľa potreby a podávajte s obľúbenou prílohou.