Ovocná galetka

Úplne jednoduchý koláč z úžasného vláčneho cesta vďaka podielu bieleho jogurtu. Prinášame vám recept na letnú ovocnú galetku, pri ktorej môžete využiť akékoľvek sezónne ovocie. My sme ju pre vás pripravili s marhuľami a nektárinkami. Aké ovocie by ste do galetky vyskúšali vy?

3 hlasů
Tlačiť Tisknout
Množství
Množstvo:
1 veľká galetka (8 porcií)
Příprava
Príprava:
20 minút
Vaření
Varenie:
25 minút
Náročnost
Náročnosť:
snadné

Ingrediencie

Postup

Najprv si pripravte cesto na galetku. V mise zmiešajte všetky sypké ingrediencie, to je múka s kypriacim práškom a cukor so škoricou. K sypkým ingredienciám pridajte zmäknuté maslo s jedným vajíčkom. Pridajte aj rum a biely jogurt. Všetko dobre premiešajte a následne dobre spracujte rukami na hladké nelepivé cesto.

Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky odležať, kým nakrájate ovocie.

Marhule aj nektárinky (použiť môžete akékoľvek sezónne ovocie) nakrájajte na mesiačiky.

Rúru nastavte na dolný a horný ohrev s ventilátorom na 175 stupňov C. Táto funkcia je ideálna na rovnomerné pečenie na strednej výškovej úrovni. Vaša galetka tak bude dobre opečená zo všetkých strán a horúci vzduch sa ideálne dostane medzi všetko ovocie.

Cesto vyberte z chladničky a na fólii na pečenie ho rozvaľkajte do tvaru kruhu s priemerom 28 cm. Vyvaľkané cesto s fóliou na pečenie preložte na plech.

Doprostred cesta rozotrite 4 lyžice marhuľovej marmelády (nechajte si cca 4 cm od okraja prázdne). Na marmeládu môžete ľubovoľne klásť všetko pokrájané ovocie. Ovocie môžete pocukrovať trstinovým cukrom a posypať škoricou.

Prázdne okraje prehnite cez ovocie. Okraje galetky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.

Plech s galetkou dajte do strednej polohy rúry a pečte cca 25 minút, kým okraje galetky nezozlatnú.

Galetku môžete podávať teplú alebo vyčkať, kým vychladne. V druhom prípade môžete galetku ešte posypať práškovým cukrom. Na vašom stole sa tak bude krásne vynímať.  

Prajeme dobrú chuť.

TIPY A RADY: až vás galetka s ovocím začne nudiť, môžete vyskúšať pod ovocie pridať osladený tvaroh vymiešaný s vajíčkom. Vaša galetka tak získa nový rozmer a váš koláč bude umeleckým dielom. Skvelým tipom je aj uvarený puding, ktorý za studena pridáte pod ovocie a spolu upečiete. Vyskúšajte všetky variácie, určite si pochutnáte.
BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu