Ovocná galetka
Úplne jednoduchý koláč z úžasného vláčneho cesta vďaka podielu bieleho jogurtu. Prinášame vám recept na letnú ovocnú galetku, pri ktorej môžete využiť akékoľvek sezónne ovocie. My sme ju pre vás pripravili s marhuľami a nektárinkami. Aké ovocie by ste do galetky vyskúšali vy?
Ingrediencie
Postup
Najprv si pripravte cesto na galetku. V mise zmiešajte všetky sypké ingrediencie, to je múka s kypriacim práškom a cukor so škoricou. K sypkým ingredienciám pridajte zmäknuté maslo s jedným vajíčkom. Pridajte aj rum a biely jogurt. Všetko dobre premiešajte a následne dobre spracujte rukami na hladké nelepivé cesto.
Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky odležať, kým nakrájate ovocie.
Marhule aj nektárinky (použiť môžete akékoľvek sezónne ovocie) nakrájajte na mesiačiky.
Rúru nastavte na dolný a horný ohrev s ventilátorom na 175 stupňov C. Táto funkcia je ideálna na rovnomerné pečenie na strednej výškovej úrovni. Vaša galetka tak bude dobre opečená zo všetkých strán a horúci vzduch sa ideálne dostane medzi všetko ovocie.
Cesto vyberte z chladničky a na fólii na pečenie ho rozvaľkajte do tvaru kruhu s priemerom 28 cm. Vyvaľkané cesto s fóliou na pečenie preložte na plech.
Doprostred cesta rozotrite 4 lyžice marhuľovej marmelády (nechajte si cca 4 cm od okraja prázdne). Na marmeládu môžete ľubovoľne klásť všetko pokrájané ovocie. Ovocie môžete pocukrovať trstinovým cukrom a posypať škoricou.
Prázdne okraje prehnite cez ovocie. Okraje galetky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.
Plech s galetkou dajte do strednej polohy rúry a pečte cca 25 minút, kým okraje galetky nezozlatnú.
Galetku môžete podávať teplú alebo vyčkať, kým vychladne. V druhom prípade môžete galetku ešte posypať práškovým cukrom. Na vašom stole sa tak bude krásne vynímať.
Prajeme dobrú chuť.