Mrkvovo-batatová polievka

482 hlasů
Tlačiť Tisknout

Ingrediencie

Postup

Červené bataty, nazývané aj sladké zemiaky, pochádzajú rovnako ako zemiaky zo Strednej Ameriky, botanicky však nie sú príbuzné. Varené, pečené i smažené majú jemnú, mierne sladkastú chuť trošku podobnú tekvici. Sú však nielen lahodné, ale aj zdravé. Bataty sú totiž zásobárňou vitamínu C, ktorý podporuje imunitu. Obsahujú veľa vitamínu B6, ktorý je skvelý ako prevencia srdcových ochorení alebo nespavosti a znižujú aj hladinu cholesterolu. Skvelú dvojicu tvoria s mrkvou bohatou na vitamín A i na antioxidanty. Ak ste bataty u vás doma ešte neochutnali, máme pre vás skvelý recept na batatovo-mrkvový krém podľa blogerky Live With Anny. Môžete ho podávať s chlebom ako zdravú večeru. Určite s ním doma zabodujete!  

POSTUP

Bataty a mrkvu olúpte a nakrájajte na menšie kocky. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte rímsku rascu. Premiešajte a dajte na plech s papierom na pečenie.  

Zmes dajte piecť do rúry predhriatej na 200 °C na 30 minút. Počas pečenia so zmesou párkrát premiešajte.  

Medzi tým, ako sa zmes pečie, si vo väčšom hrnci rozpáľte olivový olej a nechte na ňom zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľku. Po tom, ako je cibuľka hotová, pridajte k nej nadrobno nakrájaný cesnak. Chvíľu orestujte a potom odstavte zmes z plameňa.  

Len čo sú bataty s mrkvou domäkka upečené, dajte ich do hrnca s cibuľkou a cesnakom. Pridajte zeleninový vývar a potom všetko za pomoci tyčového mixéra rozmixujte dohladka. Vývar alebo vodu môžete potom pridať podľa toho, ako máte radi polievky husté.  

Rozmixovanú polievku dajte na zhruba 5 minút variť a potom dochuťte podľa potreby.  

Na panvici si opražte zmes semienok, ktoré nasypte pri servírovaní polievky.

Podobné recepty

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu