Ingrediencie
Postup
Najprv začnite tým, že si očistíte, olúpete a najemno nastrúhate mrkvu a vlašské orechy si najemno nasekáte. Do väčšej misy si dajte vajcia, cukor krupicu, vanilkový cukor a olej. Všetko za pomoci šľahača miešajte, kým sa všetok cukor nerozpustí.
V ďalšej mise si zmiešajte polohrubú múku, jedlú soľ, kypriaci prášok do pečiva, perníkové korenie a vlašské orechy.
Všetko dôkladne premiešajte a potom suchú zmes pridávajte do našľahaných vajec s olejom a cukrom.
Postupne suchú zmes zapracujte a potom dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte najemno nastrúhanú mrkvu a všetko znovu dôkladne premiešajte.
Formu s priemerom 17 cm a výškou 12 cm vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Môžete použiť aj klasickú formu s priemerom 20 cm, torta však nebude taká vysoká. Do formy nalejte cesto a dajte ho piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a pečte zhruba 70 minút. Či je korpus upečený, skontrolujte pomocou špajle.
Upečený korpus opatrne vyberte z formy a dajte ho na mriežku vychladnúť.
Medzi tým, ako korpus chladne, si pripravíte krém. Do misy dajte z chladničky studené mascarpone a tučný tvaroh, práškový cukor, šťavu z polovice citróna. Všetko pomocou šľahača zmiešajte a hotový krém dajte ešte stuhnúť do chladničky.
Len čo je korpus studený, rozkrojte si ho na 3 – 6 rovnakých plátov. Počet bude podľa toho, ako veľmi vám torta vyskočila počas pečenia. Na krájanie tenkých plátov korpusu je skvelá tortová struna.
Prvý diel si položte na tortovú tácku a vrch korpusu natrite marmeládou. Na korpus s vrstvou marmelády položte ďalší diel korpusu a ten natrite krémom. Takto pokračujte so všetkými korpusmi.
Po tom, ako máte tortu zostavenú, potrite ju celú zvyškom krému a ozdobte podľa vlastnej predstavivosti.
Hotovú tortu dajte najlepšie do druhého dňa odležať a poriadne stuhnúť.