Ingrediencie
Postup
V mise zmiešame 300 g bezlepkovej zmesi Integrale, 250 ml acidofilného mlieka a 100 ml mlieka, necháme hodinu odležať, občas premiešame. Potom si pripravíme kvások tak, že do misky nalejeme 50 ml vlažného mlieka,
rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Do odležanej zmesi pridáme bublajúci kvások, soľ a plátok rozpusteného masla. Vyhnetieme jemné a hladké cesto, ktoré necháme asi 60 minút pod čistou utierkou, poklopom alebo igelitom kysnúť, aby neoschlo. Po vykysnutí cesta vytvoríme pomúčenými rukami 4 žemle, cesto je veľmi mazľavé, povrch žemlí uhladíme. Vložíme na papier na pečenie a necháme ešte cca 30 minút kysnúť.
Rúru si rozpálime na 230 °C s tým, že na dno rúry vložíme buď starý plech, alebo pekáč na vodu. Keď bude rúra rozpálená, do starého plechu alebo pekáča nalejeme horúcu vodu, aby v rúre vzniklo veľa pary. Žemle postriekame slanou vodou a posypeme pohánkovými vločkami. Po upečení budú krásne voňať. Vložíme do rúry na 7 minút.