Ingrediencie
Postup
Droždie rozotrite s cukrom do hladkej pasty, pridajte trochu mlieka v izbovej teplote, posypte trochou múky, zmiešajte a 15 minút nechajte kysnúť na teplom mieste.
Vzniknutý kvások prelejte do misy k zvyšku múky, pridajte zvyšok mlieka, rozpustené maslo, žĺtky, citrónovú kôru, umyté hrozienka a soľ. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť. Potom nechajte kysnúť asi 3 hodiny na teplom mieste.
Keď cesto vykysne, môžete pliesť. Vianočka z 9 vrkočov má tri poschodia – prvé, najnižšie poschodie vyrobíte zo štyroch vrkočov, druhé poschodie z troch vrkočov a posledné z dvoch vrkočov. Cesto si teda rozdelíte na 9 rovnakých dielov, z ktorých vytvoríte bochníčky. Zo štyroch bochníkov vyvaľkáte valčeky, ktoré zapletáte nasledujúcim spôsobom:
- valčeky položíte vedľa seba a na jednom konci pramene spojíte
- v ľavej dvojici položíte ľavý valček cez pravý, v pravej dvojici tiež ľavý cez pravý
- v prostrednej dvojici teraz preložíte pravý vrkoč cez ľavý
- a celý proces opakujete, až sa dostanete na koniec, kde vrkoče dôkladne spojíte, aby sa vianočka nerozplietla
Prvé poschodie prenesiete na plech s papierom na pečenie a uprostred ho rukou ľahko potľapkajte po celej dĺžke, aby ste mohli položiť druhé poschodie. Na druhé poschodie použijete ďalšie 3 bochníčky, ktoré si opäť vyvaľkáte a z nich upletiete klasický vrkoč. Položíte na prvé poschodie vianočky, okraje pretiahnete cez prvé, najnižšie poschodie. Opäť rukou mierne potľapkáte. Posledná vrstva pozostáva z dvoch vrkočov, z ktorých vytvoríte špirálu a položíte na vrch vianočky.
Vianočku potrite rozšľahaným vajcom, posypte mandľami, a aby sa vianočka nerozpadla, prepichnite ju na niekoľkých miestach špajdľami.
Pečte pomaly na 160 °C dozlatista. Či je vianočka hotová zistíte, keď do nej pichneme špajdľou a tá zostane čistá. Odporúčam orientovať sa tiež podľa farby a vône vianočky. Keď začne voňať, bude čoskoro hotová. Orientačný čas pečenia je asi 45 minút.