Ingrediencie
Postup
Do misky si nalejte smotanu a dajte ju trochu ohriať, nesmie byť horúca. Do teplej smotany si dajte cukor a nechajte ho rozpustiť, nadrobte droždie a nechajte vzísť kvások.
Do misy robota si dajte múku, maslo, žĺtok a nechajte robotom vymiešať mrvenicu.
Len čo je kvások hotový, pridajte ho do suchej zmesi a nechajte v robote vyhniesť cesto. Hneťte cesto aspoň 7 minút. Ručne to zaberie zhruba 15 minút. Potom dajte cesto na 1 hodinu kysnúť.
Po nakysnutí si cesto rozdeľte na 10 rovnakých dielov, dobre vám na to poslúži kuchynská váha. Z rozdeleného cesta vytvorte bochníky a dajte ich znovu kysnúť na 30 minút.
Po nakysnutí z bochníka vyvaľkajte placku, vytvorte z nej trojuholník a zmotajte makovku. Začnite od najširšej strany a rolujte až po špičku. Valček potom zahnite do podkovy.
Vytvorené makovky z cesta dajte na papier na pečenie a nechajte ich kysnúť 45 minút. Po nakysnutí ich potrite bielkom, posypte makom a dajte piecť do rúry predhriatej na 200 °C na 19 minút.
Po upečení nechajte makovky vychladnúť.