Langoše zo zakysanej smotany
Každý z nás už určite neraz ochutnal langoše z pouličného stánku. Ak by ste radi langoše vyskúšali aj doma, pripravili sme pre vás rýchly recept z kysnutého cesta a kyslej smotany. Nadýchané langoše môžete s nami podávať tradične alebo napríklad aj na sladko.





Ingrediencie
Na cesto
Na oblohu
Postup
Najprv si pripravte kvások. Do vyššej nádoby nalejte 100 ml teplého mlieka, pridajte 1/2 lyžičky kryštálového cukru a vrchovatú lyžicu múky (30 g). Dobre premiešajte. Do pripravenej zmesi rozdrobte droždie, znovu premiešajte, nádobu zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Bude to trvať 15 minút.
Vo väčšej mise premiešajte múku so soľou. Pridajte kyslú smotanu izbovej teploty, zostávajúci podiel mlieka (100 ml) takisto izbovej teploty a tiež kvások. Spracujte lyžicou/vareškou a neskôr rukami na hladké cesto. Pomôcť si môžete aj robotom. Ak treba, pridajte múku, aby sa cesto nelepilo. Hotové cesto jemne poprášte múkou, vložte ho do väčšej misy a nechajte ho pod utierkou kysnúť aspoň pol hodiny.

Je ideálne langoše tvarovať rukami, ktoré ste predtým natreli olejom. Tvarovanie vám tak pôjde ľahko. Môžete tiež langoše „rozťahať“ na placku na tanieriku, ktorý ste predtým natreli olejom. Vyskúšajte, ktorý variant vám bude viac vyhovovať.

Vo veľkej panvici rozpáľte olej. Z vykysnutého cesta odtrhujte kusy vhodné na takú veľkosť langoša, akú si predstavujete. Môžete vytvárať veľké langoše, aké poznáte z tradičných stánkov, ale aj malé, ktoré môžete smažiť napríklad po dvoch a viac kusoch.

Každý langoš osmažte z oboch strán na strednom plameni dozlatista.
Langoše posypte strúhaným syrom a pridajte tradične aj kečup. Dobrú chuť!
