Ingrediencie
Na cesto
Na tvarohovú náplň
Na mrvenicu
Ostatné
Postup
Začnite tým, že si z nachystaných surovín pripravíte kvások. Do vyššej nádoby nalejte celých 50 ml teplého mlieka. Pridajte rozdrobené čerstvé droždie, jednu lyžicu hladkej múky a jednu lyžicu krupicového cukru. Všetko dobre premiešajte, vysokú nádobu prikryte utierkou a počkajte min. 10 minút, kým vám kvások vzíde.
Vo veľkej mise zatiaľ zmiešajte zvyšnú múku s cukrom, štipku soli, vajce a žĺtok, zmäknuté maslo, mletú vanilku a lyžicu rumu. Na záver pridajte vzídený kvások. Cesto musíte hniesť rukami, kým nebude hladké. Môžete si pomôcť kuchynským robotom. Hotové cesto dajte kysnúť na teplé miesto pod utierku. Tu vám môže pomôcť rúra vyhriata na najnižší stupeň, ktorú počas kysnutia necháte pootvorenú. Cesto nechajte kysnúť aspoň 30 minút.
Teraz si poďte pripraviť tvarohovú náplň. V mise jednoducho zmiešajte tvaroh s práškovým cukrom, vanilkovým pudingovým práškom a jedným žĺtkom. Tvarohovú zmes dobre premiešajte.
Jahody si podľa veľkosti nakrájajte na kolieska alebo na celé polovice.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kolieska. Počítajte, že koláče v rúre ešte zväčšia svoj objem.
V každom koláči urobte jamku na náplň. Okraje koláčov potrite jedným rozšľahaným vajcom.
Každú jamku naplňte pripravenou tvarohovou náplňou. Do tvarohovej náplne položte niekoľko kúskov nakrájaných jahôd a tie ešte posypte pripravenou mrvenicou.
Plech s koláčmi vložte do rúry predhriatej na 170 stupňov C° a pečte tak dlho, kým okraje koláčov nezozlatnú. Približný čas pečenia je 15 – 20 minút.