Ingrediencie
Postup
Ako urobiť chlebový kvások a 1 bochník domáceho chleba:
Najprv zmiešajte všetky sypké ingrediencie aj semienka a potom pridajte 1/3 kocky droždia (prípadne už hotový aktívny kvások) a vodu. Vmiešajte cesto, nemusíte premiešavať nijako dlho, stačí len, aby nikde v miske nezostala múka. Cesto nechajte pod utierkou kvasiť 12 hodín.
Po 12 hodinách si odoberte lyžicu cesta (poslúži ako kvások na ďalší chlieb) a vložte v uzavretom pohári do chladničky.
Vyberte zvyšok cesta z misky a párkrát ho preložte a vytvarujte si bochník. Nechajte ho na podložke zakrytý ešte hodinu odpočívať. Medzitým si predhrejte rúru aj s nádobou a s vekom. Keď je rúra aj nádoba predhriata, postupujte veľmi rýchlo. Vložte chlieb do nádoby, zakryte vekom a vráťte do rúry. Pečte 15 minút zakryté a 20 – 30 minút odkryté (záleží na tom, akú tmavú budete chcieť kôrku).
Upečený chlieb vyberte z nádoby a nechajte na mriežke úplne vychladnúť. Nekrájajte ho horúci, mohli by ste potrhať striedku z chleba. Vďaka žitnej múke bude chlieb taký hutnejší a bude mať krémovejšiu chuť.
Tip:
Musíte počítať s tým, že cesto kysne 12 hodín. Chlieb sa dá v podstate stihnúť v priebehu jedného dňa (alebo si ho necháte kvasiť cez noc). Stačí zarobiť ráno cesto, kým pôjdete do práce, prípadne o 7. ráno a o 7. večer v ten istý deň chlieb dorobiť. Cez noc vám vychladne a na druhý deň ho máte na raňajky.
K čerstvému domácemu chlebu sa skvele hodí: