Ingrediencie
Postup
Najprv si pripravte zápražku. Vo väčšom hrnci si rozpusťte maslo. Len čo začne maslo peniť, zaprášte ho múkou a vytvorte si svetlejšiu zápražku. K hotovej zápražke prilievajte vývar a dôkladne miešajte, aby sa zápražka dobre s vývarom spojila.
Ďalej pridajte vodu s mliekom a nechajte 20 minút variť. Do takto hotového základu pridajte pevnú časť kôpru a varte dohromady. Zvyšky kôpru si nasekajte nadrobno. Bude sa pridávať až nakoniec do omáčky.
Medzi tým, ako sa omáčka varí, si dajte v šupke variť zemiačiky.
Z uvarenej omáčky vyberte pevnú časť kôpru a pridajte zhruba 200 g varených a pučených zemiačikov. Omáčku so zemiakmi rozmixujte dohladka za pomoci tyčového mixéra. Vďaka tomu sa omáčka krásne zahustí. Počítajte s tým, že zemiaky budú v omáčke ešte pracovať a omáčka bude postupne hustnúť.
Len čo máte všetko dokonale rozmixované, pridajte smotanu, cukor, ocot, soľ a nechajte ešte zhruba 5 minút variť. V prípade potreby dochuťte octom, cukrom alebo soľou.
Na záver pridajte nasekaný kôpor.
Podávajte so strateným vajcom a varenými zemiačikmi.