Ingrediencie
Postup
Do väčšieho hrnca si dajte variť v osolenej vode zemiaky v šlupke. Varte ich, kým nebudú mäkké. Len čo sú uvarené, sceďte ich a nechajte trochu vychladnúť. Potom ich olúpte a pridajte k nim nadrobno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky. Zemiaky s cibuľkou roztlačte a v prípade potreby dochuťte soľou.
Medzi tým, ako sa vám varia zemiaky, si umyte a nakrájajte na väčšie kúsky karfiol a dajte ho variť do osolenej vody.
Po tom, ako je karfiol uvarený do mäkka, sceďte ho a roztlačte na jemnú kašu. Ku karfiolovej kaši pridajte najemno nastrúhanú a čo najviac vytlačenú mrkvu, dve vajíčka, prelisovaný cesnak, najemno nakrájanú bielu časť jarnej cibuľky, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, soľ, čierne korenie, olivový olej a hladkú špaldovú múku. Všetko dôkladne zamiešajte, aby sa vám vytvorilo cesto na placky. Cesto nesmiete mať príliš husté, ani príliš riedke. V prípade potreby pridajte trochu múky.
Z takto pripraveného cesta môžete smažiť placky. Na elektrickej panvici si nastavte najvyšší stupeň teploty a nechajte panvicu rozohriať. Len čo je panvica dostatočne rozpálená, dajte na ňu zhruba jednu veľkú lyžicu cesta a vytvorte tenkú placku. Na smaženie netreba olej, panvica je nepriľnavá a v ceste trocha oleja je.
Placky smažte z každej strany zhruba 5 minút.
Hotové placky môžete hneď podávať k štuchaným zemiakom. Na servírované zemiaky dajte ešte rozpustiť plátok masla a posypte všetko nasekanou petržlenovou vňaťou, pridajte paradajky a listy šalátu.