Ingrediencie
Postup
POSTUP
Zemiaky si umyte a dajte ich variť, kým nebudú mäkké, ale nie rozvarené. Len čo sú zemiaky hotové, zlejte ich a nechajte ich vychladnúť. Keď sú vychladené, trochu ich roztlačte a dajte ich na plech. Každý zemiak pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou.
Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 240 °C zhruba na 20 minút, alebo kým nebude vrch zemiakov zlatisto upečený. Po upečení vyberte plech so zemiakmi a znížte teplotu rúry na 200 °C.
Medzi tým, ako sa pečú zemiaky, si pripravte pomarančovú omáčku. Pomaranče rozkrojte napoly a čo najviac z nich vytlačte šťavu. Prípadná dužina v šťave neprekáža. Do menšieho hrnca si dajte vodu a kryštálový cukor. Premiešajte a nechajte 5 minút variť. Odparí sa časť vody. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a nechajte ju v cukrovej vode skaramelizovať. Dôležité je s cibuľkou stále miešať, aby sa nepripálila. Potrvá to asi 5 – 8 minút.
Len čo je cibuľka hotová, pridajte červený vínny ocot a nechajte 3 minútky uvariť za stáleho miešania.
Potom pridajte šťavu z pomarančov, klinček a badián. Za stáleho miešania varte 5 minút, odparí sa voda a zostane silná chuť pomaranča. Nakoniec, za stáleho miešania, pridávajte postupne kúsky masla, kým sa všetko nerozpustí. Minútku povarte a nakoniec všetko rozmixujte dohladka za pomoci tyčového mixéra.
Nakoniec si pripravíte kačacie prsia. Prsia umyte, očistite a zbavte kostí. Kožu zľahka narežte, ale opatrne, nech nie je rez až do mäsa. Pripravené prsia vložte najprv kožou na veľmi rozpálenú panvicu a orestujte ich 8 minút. Zhora je osoľte a okoreňte. Potom prsia otočte a orestujte ich znovu 5 – 8 minút, záleží na veľkosti pŕs. Restovanú kožu osoľte a okoreňte. Restované prsia dajte do zapekacej misy a zakryte ich alobalom. Misu dajte do vyhriatej rúry na 200 °C a pečte ich tam 10 – 15 minút.
Po upečení prsia nakrájajte na plátky a rovno servírujte s pečenými zemiakmi. Všetko zalejte pomarančovou omáčkou a posypte nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou.