Ingrediencie
Postup
- Hladkú múku so štipkou soli, vajíčkom, zmäknutým maslom a tvarohom spracujte rukami na hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočinúť na 30 minút do chladničky.
- Nastrúhajte hrušky.
- Cesto rozdeľte na dva rovnaké diely. Na pomúčenej doske na vaľkanie rozvaľkajte každý diel cesta na obdĺžnik.
- Rozvaľkané cesto posypte rozmixovanými mandľami. Rozmixované mandle nepustia šťavu z hrušiek do cesta.
- Na cesto rovnomerne rozprestrite nastrúhané hrušky. Posypte ich mixom vlašských orechov, vanilkovým cukrom, štipkou strúhanej citrónovej kôry a hrozienkami. Podľa chuti pridajte aj škoricu.
- Obe cestá zaviňte do štrúdle, opatrne ich preložte na plech, potrite vajíčkom a dajte piecť na 30 minút pri 175 stupňoch C. Pečte do zozlatnutia povrchu.
Do veľkej misy preosejte hladkú múku. Pridajte štipku soli, jedno vajíčko, zmäknuté maslo a spolu s tvarohom (izbovej teploty) spracujte rukami na hladké cesto.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočinúť na 30 minút do chladničky.
Hrušky zbavte šupiek a nastrúhajte ich.
Odpočinuté cesto rozdeľte nožom na dva rovnaké diely. Na pomúčenej doske na vaľkanie rozvaľkajte každý diel cesta na obdĺžnik.
Rozvaľkané cesto posypte rozmixovanými mandľami (rozmixujte ich takmer na prášok). Rozmixované mandle nepustia šťavu z hrušiek do cesta.
Na cesto rovnomerne rozprestrite nastrúhané hrušky. Posypte ich mixom vlašských orechov, vanilkovým cukrom, štipkou strúhanej citrónovej kôry a hrozienkami. Ak máte radi sladšiu štrúdľu, pridajte viac cukru. Nezabudnite pridať aj škoricu podľa vlastnej chuti.
Obe cestá zaviňte do štrúdle, opatrne ich preložte na plech, potrite vajíčkom a dajte piecť na 30 minút pri 175 stupňoch. Pečte do zozlatnutia povrchu.
Pred podávaním vychladnuté štrúdle posypte práškovým cukrom.
Tipy a rady na záver
Hruškovú štrúdľu môžete podávať tiež so šľahačkou, ovocným rozvarom či poliatu riedkym pudingom.