Hruškový lekvár pečený v rúre
Dnes vám povieme, ako jednoducho a šikovne uchovať veľkú úrodu hrušiek. Ideálne je podľa nás ich zakonzervovanie. Skúste si s nami dnes pripraviť ten najchutnejší hruškový lekvár. Využiť ho môžete na obľúbené frgále, ako náplň do palaciniek alebo ho jednoducho podávajte na raňajky s čerstvým pečivom.
Ingrediencie
Postup
Dnes vám povieme, ako jednoducho a šikovne uchovať veľkú úrodu hrušiek. Ideálne je podľa nás ich zakonzervovanie. Skúste si s nami dnes pripraviť ten najchutnejší hruškový lekvár. Využiť ho môžete na obľúbené frgále, ako náplň do palaciniek alebo ho jednoducho podávajte na raňajky s čerstvým pečivom.
- Najprv zbavte hrušky šupiek aj jadrovníkov.
- Hrušky nakrájané na mesiačiky vložte do pekáča a polejte octom. Dôkladne premiešajte.
- Pekáč s hruškami vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov (keby hrušky mali tendenciu sa pripaľovať, teplotu znížte a udržiavajte na 200 stupňoch) na 30 minút. V tom čase rúru neotvárajte.
- Po 30 minútach hrušky posypte 150 g cukru a pečte ďalších 20 minút.
- Po 20 minútach pridajte druhú polovicu (t. j. ďalších 150 g) cukru a pečte ešte 20 minút.
- Po upečení pridajte mletú škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok aj pomleté (roztlčené) klinčeky. Premiešajte a všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom na konzistenciu lekváru.
- Pokiaľ by sa vám azda zdal lekvár ešte príliš vodnatý, neľakajte sa a vložte ho ešte na chvíľu do rúry.
- Ešte horúci lekvár plňte do čistých pohárov, dobre zaviečkujte a otočte dnom hore. Nechajte ho takto vychladnúť.
Pripravte si väčší pekáčik a 2 kg ideálne tvrdších hrušiek. Všetky hrušky zbavte šupiek a jadrovníkov a nakrájajte ich na mesiačiky alebo malé kúsky. Kúsky vložte do pripraveného pekáča a polejte ich octom. Hrušky s octom dôkladne premiešajte.
Pekáč s hruškami a octom vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov (keby hrušky mali tendenciu sa pripaľovať, teplotu znížte a udržiavajte na 200 – 210 stupňoch C) na 30 minút. V tom čase rúru neotvárajte!
Po 30 minútach hrušky posypte 150 g cukru a pečte ďalších 20 minút.
Po 20 minútach pridajte druhú polovicu (t. j. ďalších 150 g) cukru a pečte ešte 20 minút.
Po upečení jednoducho pridajte mletú škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok aj pomleté (roztlčené) klinčeky. Dobre všetko premiešajte a všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom na konzistenciu lekváru.
Pokiaľ by sa vám azda zdal lekvár ešte príliš vodnatý, neľakajte sa a vložte ho ešte na chvíľu do rúry.
Ešte horúci lekvár plňte do čistých pohárov (ideálne nahriatych, nie studených), dobre zaviečkujte a otočte dnom hore. Nechajte ho takto vychladnúť. Dobrú chuť!
Tipy a rady na záver
Na lekvár môžete využiť aj hrušky mäkké a prezreté. Variť ich môžete so šupkou a v samom závere ich môžete precediť. Niekomu lekvár chutí aj rozmixovaný so šupkou. :) Rovnako ako hrušky môžete týmto spôsobom spracovať jablká alebo slivky. Uvarený a konzervovaný lekvár vám vydrží od neskorého leta do konca zimy. Môžete si uvariť peknú zásobu. :)