Ingrediencie
Postup
Najprv je potrebné pripraviť si zo surovín kvások. V stredne veľkej miske si rozmiešajte kocku droždia s lyžičkou cukru na tekutú kašu. Do kaše pridajte lyžicu múky a 100 ml vlažného mlieka. Premiešajte a nechajte kvások pod utierkou vzísť.
V inej miske si pripravte maslový „krém“. Rozmiešajte zmäknuté maslo so zvyšným cukrom. Pridajte žĺtky, rum, štipku soli a muškátového orieška a pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry. Suroviny spolu dobre vymiešajte.
Do veľkej misy nasypte múku, k nej pridajte pripravený kvások aj maslový „krém“. Miešajte a po častiach do cesta pridávajte zvyšné teplé mlieko (150 ml). Cesto spracujte robotom alebo rukami. Vznikne vám hladké nelepivé cesto.
Bochník cesta poprášte múkou a dajte ho kysnúť pod utierku na teplé miesto na 60 – 80 minút. Vykysnuté cesto si rozdeľte na 12 rovnakých dielov a rukami z nich vyvaľkajte 12 malých bochníkov. Bochníky nechajte kysnúť ďalších 20 – 30 minút pod utierkou.
![](/data/images/recepty/postup/Koblihy-priprava-pred-smazenim.460x340.fit.q100.webp)
V hrnci alebo vysokej panvici si rozohrejte olej. Šišky smažte z každej strany minimálne dve minúty dozlatista a do oleja ich opatrne vkladajte nakysnutou stranou smerom dolu (pre správny tvar šišiek si každý bochník pred vložením do oleja mierne „stlačte“, aby bol plochejší).
![](/data/images/recepty/postup/Koblihy-smazeni.460x340.fit.q100.webp)
Usmažené šišky dajte vyschnúť na papierové utierky na mriežku.
![](/data/images/recepty/postup/Koblihy-chladnuti-v-ubrousku.460x340.fit.q100.webp)
Vychladené šišky poprášte práškovým cukrom, narežte ich úzkym dlhým nožom a do ich stredu plničkou (cukrárskym vrecúškom) naplňte svoju obľúbenú domácu marmeládu.