Ingrediencie
Postup
Najprv je potrebné pripraviť si zo surovín kvások. V stredne veľkej miske si rozmiešajte kocku droždia s lyžičkou cukru na tekutú kašu. Do kaše pridajte lyžicu múky a 100 ml vlažného mlieka. Premiešajte a nechajte kvások pod utierkou vzísť.
V inej miske si pripravte maslový „krém“. Rozmiešajte zmäknuté maslo so zvyšným cukrom. Pridajte žĺtky, rum, štipku soli a muškátového orieška a pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry. Suroviny spolu dobre vymiešajte.
Do veľkej misy nasypte múku, k nej pridajte pripravený kvások aj maslový „krém“. Miešajte a po častiach do cesta pridávajte zvyšné teplé mlieko (150 ml). Cesto spracujte robotom alebo rukami. Vznikne vám hladké nelepivé cesto.
Bochník cesta poprášte múkou a dajte ho kysnúť pod utierku na teplé miesto na 60 – 80 minút. Vykysnuté cesto si rozdeľte na 12 rovnakých dielov a rukami z nich vyvaľkajte 12 malých bochníkov. Bochníky nechajte kysnúť ďalších 20 – 30 minút pod utierkou.

V hrnci alebo vysokej panvici si rozohrejte olej. Šišky smažte z každej strany minimálne dve minúty dozlatista a do oleja ich opatrne vkladajte nakysnutou stranou smerom dolu (pre správny tvar šišiek si každý bochník pred vložením do oleja mierne „stlačte“, aby bol plochejší).

Usmažené šišky dajte vyschnúť na papierové utierky na mriežku.

Vychladené šišky poprášte práškovým cukrom, narežte ich úzkym dlhým nožom a do ich stredu plničkou (cukrárskym vrecúškom) naplňte svoju obľúbenú domácu marmeládu.