Ingrediencie
Postup
Najprv si pripravte kvások do cesta. Do vlažného mlieka dajte trstinový cukor a rozdrobenú kocku droždia. Premiešajte a nechajte asi 15 minút odpočívať, kým vám nevzíde kvások.
Do misy od robota si dajte hladkú múku, práškový a vanilkový cukor, štipku soli, žĺtky, maslo a vzídený kvások. Dajte do robota vypracovať cesto. Malo by vám vzniknúť krásne nadýchané a hutné cesto. Keby sa cesto dosť lepilo, môžete pridať ešte trochu múky.
Hotové cesto poprášte múkou a dajte na 1 hodinu kysnúť pod utierku na teplé miesto.
Medzitým, ako cesto kysne, si pripravte náplň do koláča a mrvenicu.
V mise zmiešajte tvaroh, žĺtky, smotanu, práškový a vanilkový cukor, rum a všetko dôkladne premiešajte. Ak máte radšej sladší tvaroh, pridajte si viac cukru.
Mrvenicu si pripravte zmiešaním rozpusteného masla, polohrubej múky a krupicového cukru. Pomocou prstov všetko dôkladne spojte, aby vám vznikla pekná mrvenica.
Hneď, ako je cesto vykysnuté, odkrojte z neho jednu väčšiu lyžicu cesta, asi vo veľkosti vajíčka. V rukách cesto spracujte do guľôčky a položte ju na pomúčený lopár. Rozpracujte do placky a do jej stredu dajte lyžicu tvarohu. Zabaľte cesto do mešca a v rukách spracujte do guľôčky tak, aby sa vám cesto nerozlepilo a náplň nevytiekla vonku.
Takto vytvorený bochník cesta dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte asi 40 minút kysnúť.
Po vykysnutí do bochníka pomocou menšieho hrnčeka alebo pohárika vytlačte jamku. Tlačte opatrne, aby sa cesto nepretrhlo a náplň nevytiekla.
Do hotovej jamky dajte veľkú lyžicu slivkového lekváru a zasypte koláč mrvenicou.
Koláče dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a pečte ich asi 12 minút alebo kým nebudú krásne zlatisté.
Po upečení ich hneď niekoľkokrát potrite rozpusteným maslom, cesto tak bude krásne vláčne.
Pri servírovaní poprášte práškovým cukrom.
TIP: Ako správne piecť a čo robiť, keď je cesto moc svetlé, príliš suché alebo napríklad nemožno vyklopiť z formy?