Ingrediencie
Postup
Vaječný likér je v mnohých krajinách spojený s Vianocami. Patrí k slovenským Vianociam rovnako ako medovníčky, kapor a darčeky. Môžete ho popíjať, aby vám zľahla sviatočná večera, dať niekomu pod stromček alebo použiť pri pečení. Ale nie je likér ako likér. S našim receptom prekvapíte a ocení ho určite aj každý muž.
Na miernom plameni zohrejeme dva druhy mlieka a smotanu. Všetko spoločne povaríme, kým nám nezačnú po stranách vznikať bublinky. Zmes sa nesmie prevariť inak by začala hustnúť a mohlo by sa aj zraziť. Všetko necháme zľahka ohrievať a v miske si zmiešame vaječné žĺtky so všetkými druhmi cukrov. Studená a teplá časť sa rozdeľuje z toho dôvody, aby sa žĺtky neprevarili a likér sa nezrazil. Možno pripraviť aj studenú variantu, ale v tú chvíľu vydrží len pár dní. Ak zvolíme cestu tepelnej úpravy, vydrží aj niekoľko mesiacov.
Akonáhle sa nám v zmesi mlieka a smotany vytvoria bublinky nalejeme trošičku do misky s vajcami a cukrom, tak aby sme spojili obe časti dohromady. Ak by sme to naliali naraz, mohlo by sa to celé zraziť. Zľahka spojíme a následne dolejeme zvyšok mlieka so smotanou. Všetko spolu premiešame a nalejeme späť do hrnca, kde to necháme len zahriať, tak, aby sa všetky suroviny spolu prepojili.
Teraz pridáme alkohol, ktorý do vaječného likéru patrí a zároveň nám ho krásne zakonzervuje. Pridáme bylinný likér so silne korenistou chuťou, ktorý prinesie do zmesi tóny korenia, byliniek a zároveň ho odľahčí.
Môžeme podávať buď čerstvé, alebo uchovať na neskôr. Môžete krásne ozdobiť, drveným, alebo sypaným korením a nasekanými mandľami.
ODPORÚČAME:
Recept je vhodné pripravovať na sklokeramickej varnej platni z toho dôvodu, že sa dá ľahko regulovať teplota. Napríklad model MORA VDST 647 FF ponúkne štyri Hi-Light rýchle varné zóny, ktoré pokrm ohrejú efektívne a v krátkom čase. Skvelou funkciou, ktorá sa vám bude hodiť pri pomalom ohrievaní mlieka je SoftMelt. Toto šetrné rozpúšťanie pri teplote 40 °C určite využijete aj pri rozmrazovaní.
▷ Nájdite svojho predajcu MORA