Ingrediencie
Postup
Ak dávate prednosť sladšej chuti, zmiešajte kondenzované a plnotučné mlieko a potom ich uvarte. Ak chcete, naopak, pripraviť tradičný kyslastý biely jogurt, zvoľna priveďte do varu samotné plnotučné mlieko. V oboch prípadoch je ďalší postup rovnaký. Tekutinu nechajte vychladnúť približne na 40 °C. Ideálnu teplotu zistíte ponorením malíčka – mlieko má byť na dotyk príjemne teplé, nie príliš horúce. V tej chvíli vmiešajte kvalitný biely jogurt so živou kultúrou. Predhrejte si teplovzdušnú rúru na 50 °C a vypnite ju. Medzitým zmesou naplňte zaváracie poháre a bez viečok ich vložte na 6 hodín do rúry „odpočívať“. Potom poháre vyberte, uzavrite a vložte do chladničky. Asi o 2 hodiny sa môžete tešiť z vynikajúceho domáceho jogurtu, ktorý si ľahko dochutíte marmeládou, rozpustenou čokoládou alebo medom.
EXTRA TIP PRE GURMÁNOV:
Viete, čo je granola? Táto lahodná chrumkavá zmes, ktorá sa dokonale hodí k domácemu jogurtu, je vynikajúcimi zdravými raňajkami. Domáce zapečené müsli z vločiek, sušeného ovocia, orechov a medu či javorového sirupu bez obsahu nezdravých cukrov pripravíte v našej teplovzdušnej rúre MORA lusknutím prsta. Najprv vložte všetky sypké komponenty do misky a zalejte ich tekutými surovinami. Zmes premiešavajte prstami, aby sa vločky dostatočne navlhčili. Potom ju rozložte na plech a pečte pri nízkej teplote (max. 100 °C) za občasného miešania asi 30 – 45 minút dozlatista. Pri použití našej vstavanej rúry, napr. modelu MORA VT 779 BX, nie je nutné zmes ďalej sušiť v sušičke – takto pripravená granola vydrží aj niekoľko týždňov.