Domáce žemle
Poďte s nami vyskúšať domáce žemle z ingrediencií, ktoré iste máte vždy doma poruke. Krásne upečené žemličky máte za necelú hodinku hotové. Podávať ich môžete naslano aj nasladko. Sme si istí, že ich nadýchaná štruktúra vaše chuťové bunky veľmi poteší a k receptu sa budete pravidelne vracať. Ako my.
Ingrediencie
Postup
Najprv si pripravte kvások. Do hrnčeka alebo vyššej nádoby rozdrobte pol kocky čerstvého droždia. Z pripravených ingrediencií odoberte 50 g múky, cukor a 50 ml teplého mlieka a pridajte ich k rozdrobenému droždiu. Vidličkou všetko rozmiešajte na hladkú kašu, prikryte nádobu utierkou a nechajte kvások pracovať cca 15 minút na teplom mieste.
Medzitým si pripravte do väčšej misy zostávajúcu časť múky s lyžičkou soli, olej a zostávajúce teplé mlieko. Vykysnutý kvások pridajte nakoniec a začnite spracovávať cesto. Najprv premiešajte lyžicou alebo vareškou a až potom začnite cesto hniesť rukami alebo si vezmite na pomoc pomocníka – domáceho robota.
Z dobre uhneteného cesta rovno tvorte žemle. Cesto rozdeľte na 10 rovnakých kusov a každý kus si rozdeľte na 3 rovnaké diely, z ktorých upletiete žemľu pomocou klasického vrkočového pletenia.
Žemle preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vajcom a posypte soľou s bylinkami, rascou alebo makom.
Plech so žemľami vložte do rúry a až teraz zapnite rúru na 250 stupňov s horúcim vzduchom. Kým sa rúra zahreje na zvolenú teplotu, žemle v nej dokysnú.
Žemličky pečte maximálne 12 minút. Po 5 minútach môžete znížiť teplotu na 200 – 220 stupňov podľa skúseností s vašou rúrou alebo ak by sa vám zdalo, že žemle majú tendenciu sa pripaľovať.
Upečené žemle nechajte vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!