Ingrediencie
Postup
Jednoduchý múčnik, ktorý poteší každý maškrtný jazýček. Klasicky si ju môžete upiecť s čerešňami, ale využiť môžete aj iné sezónne drobné ovocie, ktorým môžu byť ríbezle, slivky, jahody či čučoriedky.
- Najprv si rozdeľte vajíčka na žĺtky a bielky a z bielkov vo vysokej nádobe vyšľahajte sneh.
- Do väčšej misy nasypte odvážené množstvo múky a cukru. Pridajte prášok do pečiva a sypké suroviny premiešajte.
- K sypkej zmesi pridajte žĺtky, jogurt, olej, mlieko a rum a hutnú zmes dobre dohladka premiešajte.
- Do hutného hustého cesta po lyžiciach primiešavajte bielkový sneh.
- Cesto pomaly nalejte do vymazanej a vysypanej formy.
- Na cesto klaďte v múke obalené čerešne.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a cca 30 minút. Vyskúšajte špajľou, či je múčnik hotový.
Najlepšia ovocná bublanina je podľa nás tá nadýchaná. Najprv si teda rozdeľte vajíčka na žĺtky a bielky a z bielkov vo vysokej nádobe vyšľahajte sneh. Dobre vyšľahaný sneh spoznáte tak, že sa ani nehne, keď nádobu prevrátite dnom hore. Pripravte si väčšiu misu a nasypte do nej odvážené množstvo múky a cukru.
Pridajte prášok do pečiva a sypké suroviny spolu dobre premiešajte.
K sypkej zmesi teraz pridajte žĺtky, lyžicu jogurtu, olej, mlieko a rum a hutnú zmes dobre dohladka metličkou premiešajte.
Teraz opatrne do hutného hustého cesta po lyžiciach primiešavajte bielkový sneh.
Hotové hladké cesto pomaly nalejte do vymazanej a vysypanej formy.
Čerešne si obaľte v múke a ukladajte ich zľahka na cesto.
Dajte bublaninu piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na cca 30 minút. Pečte dozlatista a špajľou vyskúšajte, či je múčnik hotový aj v strede. Ku koncu pečenia môžete vrch múčnika prikryť alobalom.
Tipy a rady na záver
Čerešne môžete dať aj na seba. Vaša bublanina tak bude šťavnatejšia. Bublaninu nechajte vždy vychladnúť v rúre na mriežke, aby zostala nadýchaná a „nespadla“. Podávať ju môžete teplú hodinu po chladnutí. Nezabudnite ju posypať práškovým cukrom.