Ingrediencie
Postup
Jemná smotanová polievka z brokolice príjemne chutí aj v horúcom počasí. Brokolicový krém je navyše veľmi výživný a sýty, môžete teda polievku podávať aj ako ľahký obed.
- Brokolicu nakrájajte vrátane ružičiek aj hlúbu. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
- V hrnci na masle speňte cibuľky s cesnakom. Pridajte k nim pokrájaný hlúb aj zemiaky a krátko osmažte.
- Do hrnca pridajte ružičky brokolice, zalejte vodou, osoľte a pridajte všetko korenie.
- Polievku varte 25 minút do zmäknutia brokolice aj zemiakov.
- Na záver polievku rozmixujte a zjemnite ju smotanou.
- Ak by brokolicový krém nebol dosť hustý, zahustite ho zápražkou z hladkej múky.
- Brokolicový krém podávajte s osmaženým hriankovým chlebom.
Pripravte si veľký, 3 l hrniec.
1 kg brokolice očistite a nakrájajte vrátane ružičiek a hlúbu. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
V hrnci na masle speňte pokrájané cibuľky s cesnakom. K osmaženej cibuľke a cesnaku pridajte pokrájaný hlúb a zemiaky a krátko osmažte.
Do hrnca pridajte ružičky brokolice, zalejte vodou, osoľte a pridajte oregano a sušenú bazalku.
Polievku varte 25 minút do zmäknutie brokolice a zemiakov.
Uvarenú polievku rozmixujte na hladký krém a zjemnite ju 33 % smotanou.
Ak by pre vás brokolicový krém nebol dosť hustý, zahustite ho zápražkou z hladkej múky.
Brokolicový krém podávajte s osmaženým hriankovým chlebom.
Tipy a rady na záver
Skúste z hriankového chleba vykrajovačkami vykrajovať ľubovoľné tvary a tie dozlatista osmažte na panvici na masle. Na polievke sa budú chrumkavé hrianky ľubovoľných tvarov pri podávaní vynímať.