Britské scones
Scones sú obľúbené britské bochníky, ktoré by sa mali podávať čerstvo upečené na neskoré raňajky. My vám povieme, že tie naše sú výborné aj pár dní po upečení, tak si ich môžete v pokoji pripraviť o deň skôr. Rozkrojené ich podávajte ideálne s jahodovou marmeládou, šľahačkou a horúcim čajom.
Ingrediencie
Na cesto
Postup
Vo veľkej mise najprv zmiešajte múku s cukrom, kypriacim práškom, štipkou soli a štipkou vanilky. Sypké suroviny lyžicou premiešajte.
Potom pridajte jednu lyžičku citrónovej šťavy a nastrúhané maslo. (Aby sa maslo dobre strúhalo, majte ho dobre vychladené. Pred strúhaním ho môžete dať aj na okamih do mrazničky.) Mrvenicovú zmes poriadne premiešajte rukami.
Pridajte studené mlieko a opäť rukami premiešajte. Neskôr budete hmotu hniesť rukami, kým vám nevznikne krásne hladké a nelepivé cesto. (V prípade potreby pridajte múku.)
Cesto preložte na pomúčenú dosku. Z oboch strán ho poprášte múkou a vyvaľkajte ho na minimálne 2 cm vysoký plát.
Teraz môžete vykrajovať kolieska. My sme použili vykrajovačku s priemerom 5 cm. Vykrojené scones preneste na plech, zvrchu ich potrite rozmiešaným vajíčkom a dajte ich piecť na 12 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov C. Na posledné cca 4 minúty môžete znížiť teplotu na 180 stupňov C. Pečte scones teplovzduchom. Že sú scones hotové, spoznáte tak, že budú zvrchu krásne zlatisté.
Scones nechajte vychladnúť ideálne na mriežke. Podávajte s jahodovou marmeládou a šľahačkou.