Ingrediencie
Postup
POSTUP
Najprv si pripravte kvások do cesta. V 80 ml vlažného mlieka rozmiešajte polovicu cukru a pridajte rozdrobené droždie. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások.
Medzitým si vo väčšej mise zmiešajte bezlepkovú zmes na cesto so zvyškom mlieka a cukrom. Potom pridajte maslo, žĺtky a soľ. Všetko premiešajte a nakoniec pridajte vzídený kvások. Znovu dôkladne premiešajte a vypracujte krásne jemné cesto na šišky.
Hotové cesto prikryte utierkou a dajte na 50 minút kysnúť na teplé miesto.
Nakysnuté cesto potom vyklopte na pomúčenú dosku a prepracujte ho. Dosku si znovu pomúčte a z prepracovaného cesta vyvaľkajte placku zhruba 1 cm vysokú.
Z placky za pomoci vykrajovačky s priemerom 8 cm vykrojte kolieska, ktoré dajte na pomúčenú dosku na 30 minút pod utierku nakysnúť.
Medzitým si začnite vo väčšom hrnci rozpaľovať olej na smaženie. Po tom, ako sú šišky nakysnuté, pomocou palca v nich uprostred stlačte cesto, vytvoríte v nich tak jamku.
Šišky dajte do rozpáleného oleja vyprážať. Takéto veľké šišky sa budú vyprážať z každej strany 1 – 2 minúty. Hotovú šišku dajte na papierový obrúsok odkvapkať a nechať mierne vychladnúť.
Šišky potrite lekvárom a kyslou smotanou. Nakoniec poprášte práškovým cukrom.