Bezlepková roláda s jahodami
Vyskúšate s nami upiecť skvelé bezlepkové cesto na roládu? Cesto vonia po citrónovej kôre a nemusíte sa báť, toto cesto nikdy nepraskne. Ak sa teda budete riadiť naším postupom. :) Roládu sme obohatili o svieži krém a ovocie. Do teplého počasia je svieža roláda ako stvorená.
Ingrediencie
Na cesto
Na citrónový krém
Postup
Teplovzdušnú rúru si predhrejte na 170 stupňov C. Pripravte si plech (my sme použili plech s rozmermi 40 × 25 cm) a vyložte ho papierom na pečenie. V hlbšej mise si vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny. Vo vysokej nádobe si vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhý sneh.
Do hlbšej misy k žĺtkovej pene pridajte múku a nastrúhanú citrónovú kôru a vyšľahajte na hutný krém. Potom pridajte sneh z bielkov. Vmiešajte ho do hutnej zmesi opatrne a pomaly. Pokojne po častiach.
Hotové cesto nalejte do pripraveného plechu a rovnomerne ho rozprestrite. Dajte cesto piecť. Pečte 10 minút dozlatista. Môžete skúsiť špáradlom či špajľou, či je cesto dobre upečené.
Upečené cesto môžete opatrne zarolovať a dať chladnúť bokom.
Teraz si pripravte citrónový krém. Smotanu si vyšľahajte s cukrom a stužovačom dotuha. Pridajte tvaroh a mascarpone. Dobre premiešajte. Nakoniec ešte pridajte šťavu z polovice citróna a znovu dobre premiešajte. Krém odložte do chladničky a nechajte ho tam, kým si nakrájate jahody, pripravíte čučoriedky a domácu marmeládu. Len čo to máte pripravené a vaša roláda vychladla, môžete začať so záverečnými prácami.
Roládu opatrne narovnajte (odrolujte). Rovnomerne ju potrite obľúbenou domácou marmeládou. Navrstvite pripravený citrónový krém. Pridajte na kúsky nakrájané ovocie a roládu zase opatrne zarolujte. Snažte sa ju pekne uťahovať, aby sa vám neotvárala. Na záver ju môžete len posypať práškovým cukrom či dozdobiť zvyšným krémom. Vašej fantázii sa medze nekladú.