Ingrediencie
Postup
Najprv si z pripravených surovín pripravte kvások. Do vyššej nádoby rozdrobte čerstvé droždie. Zalejte ho vlažným mliekom (100 ml) a pridajte k nemu lyžicu cukru a lyžicu múky. Metličkou premiešajte a prikryte utierkou. Nechajte kvások na teplom mieste kysnúť. Bude to trvať 20 – 30 minút.
Do väčšej misy nasypte odmeranú polohrubú múku s lyžičkou soli a zvyšným cukrom. Premiešajte. Pridajte kvások, zvyšné mlieko (150 ml), vajce, žĺtok, zmäknuté maslo a rum. Cesto dobre spracujte a dajte ho kysnúť na teplé miesto. Cesto bude pod utierkou kysnúť približne hodinu.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 cm. Vykrajujte kolieska ideálne s priemerom 8 cm. Do vykrojeného kolieska môžete urobiť jamku. Táto strana sa bude smažiť prvá. Neskôr sa vám bude jamka hodiť na plnenie lekvárom.
Šišky smažte v rozpálenom oleji z oboch strán. Pri smažení je panvica ideálne prikrytá pokrievkou.
Usmažené šišky nechajte vychladnúť na obrúsku na mriežke. Pred podávaním naplňte šišky lekvárom a nezabudnite na tvarohovú čiapku.