Chcete zistiť, či je cesto už prepečené
Asi 10 minút pred dokončením zapichnite drevenú špajdľu do najvyššieho miesta múčnika. Ak špajdľa zostane suchá, koláč je hotový.
Chcete, aby koláč neklesol
Nabudúce použite menej tekutiny alebo nastavte teplotu pečenia o 10 °C nižšiu. Dbajte na čas prepracovania cesta podľa receptu.
Koláč uprostred vyskočí a na krajoch je nižší
Zvoľte nižšiu teplotu, pečte o niečo dlhšie.
Koláč je hore príliš tmavý
Zasuňte plech nižšie, zvoľte nižšiu teplotu a pečte koláč o niečo dlhšie
Koláč je naspodku príliš tmavý
Zasuňte plech vyššie a nastavte nabudúce nižšiu teplotu
Koláč je naspodku svetlý, šťava vyteká z ovocia
Nabudúce použite hlbší plech a pečte o niečo dlhšie.
Koláč je príliš suchý
Nabudúce zvoľte o 10 °C vyššiu teplotu a skráťte čas pečenia. Pokvapkajte koláč šťavou z ovocia alebo alkoholom.
Piekli ste na viacerých úrovniach, na hornom plechu je pečivo svetlejšie než na spodnom
Zvoľte nižšiu teplotu, potom bude pečivo rovnomernejšie. Súčasne zasunuté plechy nemusia byť hotové v rovnakom čase. Nechajte horné plechy 5 – 10 minút dopiecť.
Pečivo sa neuvoľňuje z plechu
Dajte plech ešte na chvíľu do rozohriatej rúry a potom pečivo z plechu ihneď odoberte.
Pečivo nie je možné vyklopiť z formy
Uvoľnite okraj opatrne nožom. Preklopte formu s pečivom a formu prekryte niekoľkokrát mokrou, studenou utierkou. Nabudúce formu dobre vymažte a vysypte múkou alebo strúhankou.