Údržba rúry sa obvykle nerobí pravidelne, ale je dôležitá. Ako na to? Nezostáva, než vziať do ruky hubku, handričku, a obrniť sa trpezlivosťou, pretože čistenie tohto spotrebiča rozhodne nepatrí medzi vyhľadávané činnosti.
Prvý dôvod je očividný: špinavá rúra s pripálenými zvyškami jedla a starými spečenými fŕkancami tuku na stenách i dvierkach rúry nie je nič pekné.
Ďalšie dôvody už tak zrejmé nie sú: „Zanesenie povrchu rúry a vykurovacích telies pripáleninami bráni rovnomernému ohrevu, a preto nebude výsledok pečenia taký, aký by ste si želali: miestami bude pokrm nedopečený. Navyše budete na tento nedokonalý výsledok spotrebovávať viac energie, a teda svojich peňazí,“ hovorí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA, a dodáva: „Starý pripálený tuk začne uvoľňovať uhlíkové plyny, ktoré môžu ovplyvniť chuť a vôňu jedla, naplniť vašu kuchyňu dymom a nepríjemnými pachmi. Starý tuk sa môže dokonca vznietiť.“ Na výber máte osvedčené "babské" rady s jedlou sódou alebo octom, tie ale fungujú len u čerstvých nečistôt. Keď sú pripáleniny staršieho dáta, nezostáva, než siahnuť po agresívnejších čistiacich prostriedkoch, ktoré nemusia byť prospešné ani prírode, ani nám - nielen počas čistenia, ale aj neskôr počas následného pečenia. Preto venujte pozornosť dôkladnému odstráneniu zvyškov chémie v rúre.
Ako vyčistiť rúru octom alebo jedlou sódou
Pri čistení rúry octom stačí utrieť vnútro rúry handrou namočenou v octe. Následne sa rúra rozohreje na vyššiu teplotu napríklad až na 150 ° C. Ocot vo vyhriatej rúre rozpustí mastnotu a nečistoty. Potom rúru nechtiac vychladnúť a zotrite suchou handričkou alebo hubkou. Z jedlej sódy vyrobíte jednoduchú pastu. Zmiešaním rovnakého množstva jedlej sódy a citrónovej šťavy dostanete abrazívne roztierateľnou pastu, ktorú nanesiete na vnútro rúry, vrátane skla a necháte ju pôsobiť cez noc, ideálne aspoň dvanásť hodín. Ráno stačí navlhčenou handričkou dočista zotrieť.
A ako vyčistiť rúru bez chémie a bez námahy?
Stavte na samočistiace funkcie! V zásade sú tri: pyrolytické čistenie, čistenie pomocou pary alebo pomocou špeciálnych katalytických panelov. Všetky tri spôsoby sú dané už vo výrobe, nie je možné ich "dodať" alebo dokúpiť.
Pyrolýza
Pyrolitické čistenie je založené na extrémne vysokých teplotách. „V prípade rúr MORA je to 560 °C. Rúry, ktoré tento typ automatického čistenia umožňujú, majú povrch z veľmi odolného špeciálneho smaltu. Program trvá 90 minút a celý čas sú z bezpečnostných dôvodov uzamknuté dvierka spotrebiča. Po skončení programu a vychladnutí rúry stačí nečistoty premenené na popol iba otrieť handrou bez použitia akýchkoľvek chemických prostriedkov,“ doplňuje Jana Neuszerová.
Parné čistenie
„Všetko, čo treba urobiť, je naliať pol litra vody napríklad do pekáča, vložiť ho do rúry a nastaviť program EcoClean. Asi po 30 minútach už môžete sledovať výsledok, ktorým je viditeľne čistý povrch celého vnútra rúry. Mastnota i zapečené škvrny sa uvoľnenou parou zmäkčia. Potom ich stačí jednoducho otrieť handrou. A vďaka novému systému ľahkej demontáže ľahko vyčistíte aj sklo dvierok,“ hovorí Jana Neuszerová. Pyrolitické alebo parné čistenie ponúkajú napríklad nové rúry MORA s parnou funkciou.
Katalytické čistenie
„Steny rúr s podporou katalytického čistenia tvoria vložky so špeciálnym povrchom, ktorý je samočistiaci. Nečistoty žiarom samy zoxidujú a vyparia sa. Stačí len zvoliť klasický horno-spodný ohrev, nastaviť teplotu na 250 °C a za 90 minút len vytriete dno a steny rúry handrou,“ radí Jana Neuszerová. Katalytické vložky vydržia väčšinou 3–5 rokov, potom ich treba nahradiť novými – dajú sa bežne kúpiť ako príslušenstvo spotrebiča. Katalytické alebo parné čistenie nájdete nielen pri vstavaných rúrach, ale napríklad aj pri nových sporákoch MORA.